Първо в Lupa. bg: Четирима турски депутати и техните семейства загинаха при адското земетресение

Преди да умре, съпартиецът на Ердоган Якуп Таш е бил на погребение

Балкани
17:23 - 06 Февруари 2023
5461
Първо в Lupa. bg: Четирима турски депутати и техните семейства загинаха при адското земетресение

Четирима турски депутати намериха смъртта си под руините на разрушени сгради при мощното земетресение в южната ни съседка. Двама от тях са от партията на президента Реджеп Ердоган – Партия на справедливостта и развитието, а другите двама - от Народната републиканска партия. Това обясни пред Lupa. bg тюркологът Емилия Славкова.

Първи намери смъртта си привърженикът на Ердоган и негов депутат Якуп Таш. В 4.17 ч. от трус с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси същия район. 

Съветник на Таш разказа, че преди да загине, е бил на погребение на свой колега в парламента. Днес е трябвало да отиде на работа в Анкара. За Таш е известно, че е на 62 г. Бил е председател на Дигиталната комисия за малки населени места и член на комисия.

По-големият брат на Таш, както и сестра му, също са загинали при разрушителното земетресение. Техните семейства не са успели да се спасят, обясни тюркологът Емилия Славкова и допълни, че Исмет Токдемир от Народната републиканска партия и негов съпартиец са починали при труса. Загинал е и техен колега от опозицията. Броят на жертвите непрекъснато расте. В момента той е 1600, стотици сгради са разрушени.  

До днес следобед 191 души са загинали в Кахраманмараш, 200 в Газиантеп, 27 в Шанлъурфа, 41 в Диарбекир, 43 в Адана, 20 в Адъяман, 131 в Османийе, 250 в Хатай, 13 в Килис и 98 в Малатия; а 7003 граждани са били ранени в Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османийе, Хатай и Килис.