Първо в Lupa.bg: 4 членове на БСП провалиха пленума

Опозицията в Столетницата приема позиция срещу ръководството на партията

Политика
12:20 - 29 Август 2020
6698
Първо в Lupa.bg: 4 членове на БСП провалиха пленума

Само четирима членове на Националния съвет не достигнаха, за да се събере нужният кворум за старт на заседание на пленума, организирано от опозицията в БСП, научи Lupa.bg. Малко след 11 часа започна регистрацията на "Позитано" 20, но се оказа, че там ги няма 52% от членовете. По наша информация обаче над 20 души, сочени за близки до настоящата лидерка Корнелия Нинова, са били в самата сграда и са отказали да се включат в исканото за трети път заседание на висшия социалистически орган, за да се обсъдят актуалната политическа обстановка, протестите, предстоящият избор на нов председател и финансовите несгоди в партията.  

Едно от знаковите лица на левицата Костадин Паскалев обяви от трибуната на киносалона, че очевидно повече в Корнелия Нинова не можело да се вярва и сне доверието си от нея. 

Към 12,00 часа пък стана ясно, че опозицията в БСП се готви да приеме позиция срещу ръководството.  

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев пък коментира: "Необяснимо е защо 3 месеца, в които страната ври и кипи, ръководството отказва да свика парламента на БСП и се налага той да се самоорганизира". Според него няма нужда от свикване на Велико Народно събрание, защото конституцията ни е добра, но трябва да се спазва. А БСП трябвало да изработи политическо поведение по случващото се в обществото - от протестите през конституцита. "Не е работа на ИБ да казва има или не нужда, след като в устава на БСП ясно е разписание как се свиква заседанието", добави Станишев.

Според него пленумът трябва да обсъди и други организационни и политически теми. "НС трябва да знае как върви кампанията по избор. Ще бъдат ли признати национални избори, ако не се знаят избирателните списъци", попита Станишев. След 1 месец имаме заседание на конгреса, а няма никакво действие или движение по политическите документи, критикува той действията на ръководството около Нинова и самата нея.