Първо в Lupa.bg: 700 пожарникари по-малко на пост през лятото

Огнеборците, освен че гасят пламъци, ловят влечуги и котки, казва синдикалният им шеф инж. Венцислав Станков

У нас
14:40 - 04 Юли 2020
2848
Първо в Lupa.bg: 700 пожарникари по-малко на пост през лятото

„Пожарникарите в момента са в намален състав и натоварването им е голямо. Налага се да покрием всички 265 общини при незапълнен щат”. Това заяви пред Lupa.bg инж. Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец” .

„Около 8500 човека трябва да работят в Пожарната по щат, а всъщност на разположение са 7600 огнеборци. Около 600-700 щата са свободни заради икономисване на финансов ресурс. Това означава, че не се обявяват конкурси за назначаване на нови хора”, обясни синдикалистът.

„Много пъти пожарната се вика на места, където не й мястото, и й се възлагат задължения, които не са регламентирани в закон. При поява на влечуги пак се обръщат към пожарната. Това не е наша работа – има  си природозащитни организации, общински служби, които трябва да се занимават с това. Не са ни осигурили предпазни средства, с които да ги ловим. Нямаме нито щипки, нито други средства. Хващаме ги с подръчни материали. Отзоваваме се на всякакви сигнали – и котки сваляме от дърветата и папагали гоним по улиците”, разказа за работата на колегите си инж. Станков.  

Той обърна внимание, че проблемът с вехтото облекло още не е решен. „От януари сме в протестна готовност заради това. Има поет ангажимент за осигуряване на финансов ресурс за закупуване на определен брой защитни облекла. За целта са обявени две обществени поръчки – едната е по ОП „Околна среда” на стойност 1 млн. и 700 хиляди лева, другата е за 1 милион по бюджета на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. За момента са осигурени 300 000 лева и имам уверението, че до края на годината ще разполагаме с още 700 000 лв. Това обаче не е решение на проблема. Трябва всяка година да се обявяват обществени поръчки и да се закупуват необходимите защитни облекла и средства”, категоричен е синдикалистът.

Той каза още, че петима негови колеги са били заразени с коронавируса. Част от тях са се лекували в болница, но състоянието им не е било тежко.