Първо в Lupa.bg: Адът за жителите на Руски паметник настъпва! (СНИМКИ)

Ексклузивно
13:40 - 02 Април 2021
8483
Първо в Lupa.bg: Адът за жителите на Руски паметник настъпва! (СНИМКИ)

Жителите на Руски паметник получиха неприятна новина, която е ден след Деня на шегата 1-ви април. Няма шега, няма измама - на 11 април стартира крупен ремонт в тази част от центъра на София. Всичко това по план трябва да продължи до края на лятото.

Ремонтните дейности ще обхванат всичко около Руски паметник и кръговото движение, бул. "Македония", който в долната си част се слива с едноименния площад.

Адът настъпва след дни, тъй като движението на автомобили и трамваи ще бъде спряно. Още по-големият проблем ще е за тези, които живеят там и няма да имат възможност да паркират колите си, след като чинно са си платили за "Зелена зона".

Последният ремонт на Руски паметник беше през лятото на 2015 година, но оттогава бул. "Македония" прилича на картина след бомбардировки - пясък, чакъл, изровени павета, стърчащи железа, пропаднали шахти и тротоарна настилка...

Любопитното е, че тогава ремонтът беше поверен на пет различни фирми! Една за кръговото на Руски паметик, а останалите бяха разпределени парчетата между него и площад "Македония". Да има за всеки по малко, както тогава се изразиха хора от общината, дали поръчките на "свои".

"Аз много добре знам как трябва да се направи, къде да се сложи дренаж, мрежа, пясък, цимент и т.н., но ни е наредено да го правим по-леко, за да има хляб и за след това, да ни викат за довършващи работи", сподели пред Lupa.bg Тодор Тошков, цитирайки думите на един от работниците, извършвали ремонтни дейности на булеварда.

Още по-големият шок през 2015-та беше, че обещанието 70 дни за завършване на ремонта, се превърна в близо година - 11 месеца на прах и шум. И след всичко това, след само месец част от плочките на тротоарите слегнаха и се напукаха, а при дъжд булевардът приличаше на кадри от филма "Воден свят".

През лятото на 2015 година беше направена и цялостна реконструкция, включваща подмяна на ВиК мрежата - канализацията около Руски паметник е от 1918 г. и не е била подменяна от тогава.

След ремонта около Руски паметник беше пуснат и участъкът, наречен "зелен трамвай", който се движи двупосочно откъм бул. "Скобелев", без да навлиза вече м самото кръгово.

Планът включваше и засаждане на стотици дървета, който тогава бяха изрязани, но тяхната бройка не беше спазена.

Снимки: Lupa.bg