Първо в Lupa.bg: Агенции дърпат медиците ни в Германия

Новини
12:20 - 03 Април 2019
2287
Първо в Lupa.bg: Агенции дърпат медиците ни в Германия

На фона на разразилите се протести на медицински сестри в последните седмици, наши агенции за персонал засилиха обявите за свободни позиции в Германия. Причината - в развитите европейски държави професията е от три пъти до шест пъти по-добре платена, показа специално проучване на Lupa.bg.

И докато в България медицинските сестри се борят да достигнат 1200 лева основна заплата, в Германия им се предлага между 1500 и 2700 евро на месец при 40-часова работна седмица. За капак у нас извънреден труд не се плаща, а на Запад надницата е двойна. Част от привилегиите на медиците са и безплатна квартира, транспорт, пълни осигуровки по немски стандарт, както и гъвкаво работно време.

Високи заплати и осигурена квартира блазнят българските медици да емигрират в Германия

Агенциите подбират най-добрите кадри и в повечето случаи им проправят път към Европа напълно безплатно. Голяма част от възползвалите се сестри и лекари напускат страната завинаги. А за България щетата е голяма и безвъзвратна, посочват анализатори.
Въпросът с лекарите стои по същия начин. У нас те получават около 800-1000 лева на месец, докато в Германия един специалист спокойно може да достигне 3000 евро месечно възнаграждение.

Пулмолог, заминал за Германия преди две години, пред Lupa.bg:

Пулмолог, заминал да лекува пациентите в Германия преди 2 години, разкри какви са причините за професионалната съсловна емиграция. По негово настояването запазваме името му в тайна:
„Условията, които държавните болници в България предлагат, по никакъв начин не отговарят на обема работа, с който един лекар се сблъсква всекидневно. Освен заплащането, което в Германия е значително по-добро, самите болници са оборудвани с модерна апаратура, да не говорим за условията на труд. От своя страна пациентите са по-любезни с нас, специалистите, които ги лекуваме. Начинът на живот и сигурността, която тази държава предлага, по никакъв начин не се доближава до българската реалност. А всички знаем, че в България много често се стига до подкупи и заплахи. Поради тази причина аз избрах да дойда в Германия. Тук е по-спокойно, лекарите се чувстват оценени и разбира се, по-добре платени.”

Професията се оказва недооценена в България

Всяка година близо 450 лекари и около 1000 медсестри напускат страната ни и се отправят на Запад. Не само ниското заплащане обаче ги подтиква да заминат. Отношението от страна на пациентите и остарялата апаратура, с която им се налага да работят всекидневно, също са важни фактори, поради които специалистите решават да се реализират зад граница, пише „Дойче веле”.
Според „Ди Цайт” през 2017 г. в Германия са работели 1570 български лекари. Вестникът цитира данните на Българския лекарски съюз, че между 2015 г. и 2018 г. общо 1692 лекари са избрали да работят извън страната. Фактът, че най-добрите ни специалисти масово напускат България, води до липса на медицински персонал, особено в провинцията. Стряскащ е фактът, че в България остават по-възрастните и болни хора, чието медицинско обслужване става все по-трудно, а пенсионната система е пред риск да се срине, коментира още изданието.

900 евро е средната лекарска заплата в София

Въпреки всичко заплащането остава главната причина медицинският персонал да напуска страната ни, сочи в. „Ди велт”. България е най-бедната страна в ЕС, заплатите съответно са доста ниски. В повечето случаи българските специалисти обръщат гръб на родината си заради ниското заплащане на труда, допълва картината австрийският „Винер Цайтунг“. В София един лекар със специалност може да изкара и 900 евро месечна заплата, но лекарите в провинцията са принудени да се задоволяват и с по-ниско възнаграждение. При медицинските сестри положението е плачевно. В София една сестра в операционна може да достигне доход до 400 евро, докато колежките ѝ в по-отдалечените краища на страната нерядко взимат едва по 130 евро месечно.
Резултатът от емигрирането на медицински специалисти е трагичен. Най-вече за пациентите в провинцията, пише по темата „Дойче веле”.