Първо в Lupa.bg: Апокалипсис - Перник остава и на сухо, и на тъмно

Икономика
18:00 - 08 Ноември 2019
5360
Първо в Lupa.bg: Апокалипсис - Перник остава и на сухо, и на тъмно

Апокалипсис настава в Перник от идната седмица. След като стана ясно, че областта минава в безпрецедентен воден режим заради източването на язовир "Студена", се оказа, че Перник и околните селища няма да има и ток. "Това е безумие", коментира пред Lupa.bg новоизбраният кмет от БСП Станислав Владимиров.

Той обеща от момента, в който официално встъпи в длъжност - следващия вторник, да сезира всички компетентни институции във връзка с водната криза, като ще изиска информация за притока на вода и валежите месец по месеци, за да се види как се е натрупал дефицитът. Както вече писахме, до въвеждането на режима се стигна, след като стана ясно, че водоемът е бил източен през втората половина на миналата година с цел добив на електроенергия от ВЕЦ, собственост на местното ВиК дружество. Информацията дойде от бившия директор на дирекция "Управление на водите" в ресорното министерство Асен Личев.  

Владимиров увери още, че ще изпрати писмо до ведомството на Нено Димов, като ще настоява да се направи експертиза защо е използван един от допустимите способи, а не е бил избран другият - подводен. "Ако се докаже наличието на престъпна небрежност, ще сезирам и прокуратурата", закани се новият кмет.

Владимиров ще проведе разговор и с електроразпределителното дружество ЧЕЗ. "Ще видя как ще бъде прекъсвано електроразхранването, но най-важното за нас сега е да се справим с водната криза", заключи кметът.

Само преди 2 месеца екоминистърът Димов е изпратил писмен отговор на депутатско питане за състоянието на яз. "Студена", от който категорично твърди, че до края на 2019 г. няма да има предпоставки за въвеждането на режим.

"Предвид регистрирания приток в язовир „Студена", който от началото на 2019 г. е в условията на много суха по влажност година, с цел предотвратяване на ситуации, които могат да доведат до неблагоприятни последици за водоснабдяването, чрез месечните графици за 2019 г., Министерство на околната среда и водите е предприело мерки. Заявките на "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Перник се удовлетворяват с месечните графици па 100%, пише още Димов. 

Въпреки че бившият кмет на Перник Вяра Церовска е знаела за проблемите с язовира, тя не е предприела необходимите мерки за обезпечаването на водоснабдяването на общината. Впоследствие тя загуби изборите от БСП представителя Станислав Владимиров.