ПО АГАТА КРИСТИ: Къде изчезна водата на Перник?

Любопитно
10:37 - 08 Ноември 2019
2628
ПО АГАТА КРИСТИ: Къде изчезна водата на Перник?

Седмици наред вече никой не може да обясни къде изчезна водата на Перник. Язовир "Студена" е с критично ниско ниво и ще се наложи режим на водата в града, потвърди директорът на пернишкото ВиК Иван Витанов. От 18-ти ноември те ще могат да ползват вода само за по 6 часа на ден - от 16 до 22 ч, включително през уикенда. Или с други думи - 18 часа в денонощието крановете ще са сухи. 


Разчетът е предвиден, ако няма валежи, водата да стигне до април 2020 г. Това означава, че се очаква режимът да продължи почти половин година. Както Lupa.bg първи алармира, в "Студена" има само 5 милиона кубика вода, при пълен капацитет от 25 млн. кубика. Режимът ще важи и за град Батановци и още 9 села в общината. 

Засега обясненията за тази безпрецедентна ситуация са доста мъгляви. Режим на водата в Пернишко е имало за последно в далечната 1993 година. Не е ясно как водата се е "изпарила", като се има предвид, че сигналите за бъдещата криза датират от два и половина месеца насам.


Областната управителка на града Ирена Соколова обвинява липсата на валежи. "Надеждата на всички ни беше да има валеж, който да доведе до воден обем. Всички сме в тази сутуация...", заяви тя пред бТВ. Според новия кмет от БСП Станислав Владимиров (който спечели града на балотаж с досегашната кметица от ГЕРБ Вяра Церовска) става дума за некомпетентно управление.

"Ако беше реагирано по-рано, нямаше да бъдем изправени пред тази катастрофа, пред която сме изправени сега", заяви той. И разказа как още преди два и половина месеца е поставил в качеството си на депутат питане към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, но не получил отговор. Запитване обаче отправил и към БАН. И оттам му отговорили, че валежите са били в нормални граници - т.е. няма липса на такива.

Според новия кмет от БСП Станислав Владимиров виновна е предишната власт

"Засушаването – това са оправдания. Не приемам това оправдание, защото съм искал официална информация от БАН и оттам отговорът е, че юни месец са паднали 135 литра на квадратен метър в село Чуйпетлово, което е водосборната зона. Това на фона предишни години е нормално количество", посочи Владимиров.
Той твърди и че перничани не са били уведомени своевременно - още през август се е знаело, че обемът е спаднал до около 10 милиона и е светнала "червената лампа". 

Как обаче това се е случило - не е ясно. Има въпросителни около това как се е извършил ремонтът на стената на язовир "Студена" - по подводния или по сухия метод, респективно - дали не е била изпускана вода. Въпроси има и около загубите по остарялата ВиК мрежа, водният цикъл на града, както и дори конспиративни такива - че водата е "пренасочена" за целите на местната тежка индустрия.

"Аз нямам официален отговор, мразя да произвеждам фалшиви новини. Още като встъпя в длъжност в първия ден ще питам официално да ми дадат отговор за всички стъпки и за това как е избран изпънител за ремонта. Със сигурност една част от стената е ремонтирана по подводния способ, но поддържани ли са по-ниски нива за улесняване на ремонта. Аз казвам, че годината не е чак толкова суха, че да се оправдаваме определени политици или определени чиновници", заяви новият кмет.
В града най-притеснен е бизнесът, а местните коментират, че все едно се връщат в миналото.