Първо в Lupa.bg: Арабаджиеви спасиха от запор хотел „Маринела”

Перлата в короната на милионерите прехвърлена на фирма-джудже

Ексклузивно
16:40 - 15 Октомври 2019
27950
Първо в Lupa.bg: Арабаджиеви спасиха от запор хотел „Маринела”

Изпадналите в немилост милионери Ветко и Маринела Арабаджиеви успяха да спасят от запор перлата в короната си – столичния хотел „Маринела”, издаде източник на Lupa.bg от върховете на Националната агенция за приходите (НАП).

По-рано днес стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е поставила под запор имущество за рекордните 310 млн. лева, разхвърляно в девет фирми на олигархичната фамилия.

Сред ударените активи обаче не е бившият Японски хотел, който Ветко, по паспорт Вълчо Кузмов Арабаджиев, купи през 2014-а чрез фирмата си „ВГ” АД от наследниците на покойния мултимилионер Иван Зографски. Спекулации гласяха, че цената на зданието е в порядъка 30-40 милиона евро.

Президентският апартамент на последния 18-и етаж няма конкуренция в хотелския бизнес - той е сред най-просторните в цялата София с площ от 270 квадрата. Има хол, трапезария с маса за 10 човека, офис, втора спалня със собствена баня, будоар с ретро вана и панорамна гледка и заключваща система, съобразена с най-високите изисквания за сигурност.

По онова време баровската сграда носеше името „Кемпински хотел Зографски”. Хотелът претърпя много ремонти и преустройства и сега е категоризиран с 5 звезди. Бижуто в центъра на София разполага с 442 стаи и 700 легла.

Макар и окошарен, бившият заводски шофьор в родния Асеновград с ДС-минало успял да прехвърли уникалната сграда на „Витоша Ню Отани”, построена през 1979 г. по проект на японския архитект Кишо Курокава, на подставена фирма-джудже, издаде информаторът ни. В момента хотел „Маринела” е даден за стопанисване и управление на ново дружество – „Сити хотел мениджмънт” ЕАД, става ясно от регистъра на Министерство на туризма.

Фирмата е регистрирано преди по-малко от година - в края на ноември 2018-а. Не е известно собственикът му - 37-годишният Калоян Николов, да има някакъв опит в управлението на големи туристически обекти. Любопитен детайл е, че „Сити хотел мениджмънт” е регистрирана на същия адрес, на който е и флагманът на Арабаджиеви - „ВГ” АД: София, бул. „Джеймс Баучер” №100.

Ветко, който на 9 януари ще стане на 64, и Маринела Арабаджиеви все още са в ареста с обвинения за данъчни измами и пране на пари. Въпреки това през май фамилия успя да продаде и 5-звездния „Виктория палас” в Слънчев бряг. От сделката ВИП семейството прибра 50 милиона лева.