Първо в Lupa.bg: Арестуват Васил Божков на летището?

Хазартният бос обяви преди време, че ще се върне като защитен свидетел

Политика
10:26 - 25 Август 2023
6166
Първо в Lupa.bg: Арестуват Васил Божков на летището?

Васил Божков вероятно ще бъде арестуван на Летище София, след като самолетът, в който той лети от Дубай, кацне у нас около 15,30 часа, заявиха пред Lupa.bg отлично осведомени източници. Срещу хазартния бос в България бяха повдигнати 19 обвинения за най-различни престъпление, но прокуратурата не е съобщавала скоро колко от тях все още се поддържат.

През 2020 и 2021 г. му бяха повдигнати редица обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване, рекет и др. По закон Васил Божков трябва да бъде арестуван на летището. Малко вероятно е той да се прибира в страната, без да е получил някакви гаранции от прокуратурата, че няма да бъде задържан в ареста за постоянно.

В самото начало на конфликта между бившия главен прокурор Иван Гешев и Бойко Борисов, хазартният бос обяви, че е готов да се върна в България като защитен свидетел. Тогава обаче той не изпълни заканата си.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха", написа около 9,30 ч. днес във Фейсбук Васил Божков, който през последните три години се укриваше в Дубай.

Той обяви, че ще кацне в София около 15:30 часа и публикува снимка как пътува в самолет. Васил Божков се прибира само ден след погребението на Алексей Петров, който бе убит на 16 август на Витоша.

Преди два месеца беше прекратено едно от делата, по което Божков беше обвиняем като подбудител. Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С.

При гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров, извършен през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко.

През пролетта на 2022 г. полицията задържа лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов заради твърденията на Божков, че е платил над 60 милиона лева рушвети, тъй като е бил изнудван покрай хазартния си бизнес.

Още на следващата сутрин тримата бяха освободени от прокуратурата, а обвинения не бяха повдигнати. Разпит на Божков така и не бе проведен, което ще може да се случи след завръщането му в България.