Първо в Lupa.bg: Арлин Антонов променя историята с нови изследвания за смъртта на Никола Гешев

Общество
17:24 - 28 Април 2021
15497
Първо в Lupa.bg: Арлин Антонов променя историята с нови изследвания за смъртта на Никола Гешев

Бившият шеф на Националната служба за сигурност Арлин Антонов е направил собствено разследване за смъртта на Никола Гешев. „Своето проучване съм направил още докато бях начело на Контраразузнаването. Имам документи, с които мога да докажа, че топченгето на Царска България не е напускал страната ни, каквито са повечето версии за неговото изчезване“, обясни пред Lupa.bg. полковникът. 

„Според моите източници Никола Гешев е починал през 1971-ва на 75 г. Погребан е край Пазарджик. Имал е жена, с която е живял 27 г. Тя не е общувала с никого и не е излизала сама от дома си. След погребението на мъжа й трима души са я отвели в неизвестна посока. Това ще разкажа в предаване по БНТ, което ще се излъчи около 24 май“, обясни Антонов.

Кой е Никола Гешев?

Полицай от периода между двете световни войни. Между 1941 – 1944 г. е началник на отделение „А“ на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията, отговорно за борбата срещу нелегалната по това време Българска комунистическа партия.

Роден е на 13 април 1896 г. в София в семейството на столичен нотариус Христо Гешев и Райна Манолова. Следва две години право в Италия, през периода 1921 – 1922 г., но се връща, без да е завършил образованието си. С този период от живота му се свързва и прякорът „Папата“, с който по-късно е известен сред колегите си в полицията.

Като младеж, Гешев се интересува от социалистическите и марксистките идеи. През 1924 г. при погребението на основателя на социалдемократическата партия Димитър Благоев, Гешев носи на ръце ковчега на „Дядото“, заедно с Вълко Червенков и има съмнение, че тогава той се внедрява в БКП.

Счита се, че Гешев е разполагал с широка агентурна мрежа, състояща се от 186 агенти в средите на комунистическата партия, вкл. на най-високо ниво – ЦК. Поради това на 9 септември 1944 г. Гешев се оказва „най-търсеният човек“ в страната. На него се приписват думите: „И 50 години аз ще управлявам България“, както и „Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!“.

Противоречиви са и сведенията за съдбата след 9 септември 1944 г. на агентите, вербувани от Гешев. Според Иван-Асен Георгиев, комунист и американски шпионин, само двама-трима от агентите на Гешев внедрени в БКП впоследствие са разкрити, за останалите се предполага, че са продължили да заемат вкл. най-високи постове в партийната йерархия.

Версии за смъртта на Гешев

Съществуват три основни версии за съдбата на Никола Гешев след 9 септември 1944 г.

Първата – официалната, че е убит при опит да избяга в Турция при границата в района на Свиленград на 9 септември 1944 година следобед. Гробът съзнателно е оставен неизвестен, за да не става обект на поклонение.
Втората, че е убит при Куклен чешма южно от Пловдив на 9 септември 1944 година.
Третата, че е останал жив, успял да премине в Турция, живял до дълбока старост, вероятно в Мюнхен и дори, че е бил преподавател в Школата на КГБ в Москва.