Първо в Lupa.bg: Атентаторите от Истанбул на съд у нас за каналджийство

Властите се надяват, че с ареста на чужденците Турция ще държи бежанците далеч от границата ни

Общество
17:30 - 30 Ноември 2022
2083
Първо в Lupa.bg: Атентаторите от Истанбул на съд у нас за каналджийство

Четиримата чужденци, задържани у нас за атентата в Истанбул, ще бъдат съдени у нас само за каналджийство. Те са арестувани по искане на Турция, научи Lupa.bg от полицейски източници.

МВР е изпълнило молбата на южната ни съседка с надеждата да намалее трафикът на бежанци през българо-турската граница. В последно време полицията изпитва трудности по овладяването на мигрантската вълна, затова се надява Анкара да държи бегълците от войната на своя територия.

Няма категорични доказателства, че четиримата чужденци не са участвали в атентата в Истанбул, затова ДАНС започва разработка срещу тях. Именно затова досъдебното производство срещу задържаните е образувано в отдел "Контратероризъм" в Софийската градска прокуратура. 

За сириеца Амран Абдулрами има информация, че е водил разговори с Билал Хасан, за когото има издадена международна заповед за арест от турската прокуратура. 

По време на делото свидетел е заявил, че Хасан е бил превозван с бус на 13-и ноември, но е влязъл в конфликт с жена в тайника и е бил свален около Одрин и качен в лек автомобил от друг молдовски гражданин.

Другите задържани са молдовците Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал, като Топал има и български паспорт. Те са участвали в трафик на хора с бус с тайници от септември тази година.  

Иначе за атентата в Истанбул турската полиция е задържала над 50 човека. Анадолската агенция съобщи, че полицията е арестувала двама братя, идентифицирани като Амар Й. и Ахмед Й. Агенцията посочи, че Амар имал за задача да помогне на сирийката, поставила бомбата, да избяга в съседна Гърция. Твърди се, че Ахмед е трябвало да закара другия заподозрян, който все още е на свобода, в Одрин близо до границата с България.

Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и групите на сирийските кюрди, които обаче отричат да имат участие в атентата.