Първо в Lupa.bg: Българинът Томе Блажески е задържан на границата с РСМ след участие в ЕП

Македонските граничари са конфискували 9 книги на председателя на сдружение "Цар Борис III"

Крими
18:00 - 08 Април 2024
4261
Първо в Lupa.bg: Българинът Томе Блажески е задържан на границата с РСМ след участие в ЕП

Председателят на сдружение "Цар Борис III" в Северна Македония Томе Блажески е задържан на границата при град Делчево. Това се случва след визитата му в Брюксел, където запозна европейските депутати с унизителното отношение на властите в Скопие към гражданите с българско самосъзнание. Това обяви пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

Виктор Стоянов

Томе Блажески е бил поканен от Андрей Ковачев и Александър Йорданов в Брюксел. Те са му дали възможност да разкаже в ЕП за безправното положение на българите в Скопие, за физическия и вербален тормоз, на който ежедневно са подлагани. След речта си Блажески е бил в България. При прибирането си на границата със Северна Македония е бил задържан за няколко часа. Конфискувани са му книгите, които е носил - 9 на брой, като 5 от тях са били на македонски. 

Преди година и половина бе открита стрелба по българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. Това бе третото нападение над клуба в рамките на няколко месеца. Министерството на външните работи връчи протестна нота на посланика на западната ни съседка. Българите в Северна Македония окачествиха инцидента като "терористичен акт".

Сигналът за стрелбата по българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е подаден на 24 ноември 2022 г. след 20:00 ч. местно време. Няма пострадали, но по клуба има нанесени материални щети.