Първо в Lupa.bg: Бащата на Бербатов - „калинка” в софийска фирма

16 млн. липсват от „Чистота Искър” ЕАД, Йорданка Фандъкова засекрети одитния доклад

Крими
12:00 - 12 Септември 2019
12061
Първо в Lupa.bg: Бащата на Бербатов - „калинка” в софийска фирма

Димитър Бербатов е уредил баща си на блага служба в общинско предприятие в София. Иван Бербатов се води във ведомостите на „Чистота Искър” ЕАД като строителен работник на прилична заплата, но е типична "калинка" - кракът му не е стъпвал във фирмата, издаде източник на Lupa.bg от фирмата, еднолична собственост на Столичния общински съвет.

Информаторът ни сподели, че таткото на Бербо нито веднъж не е се е появил в предприятието. „Иван Бербатов е „мъртва душа”, води се отчет, получава заплата, вървят стаж, осигуровки, всичко е точно. Само дето никой никога не го е виждал в района на „Чистота Искър”, камо ли някой строителен обект на фирмата”, отсече запознатият с далаверата.

Плащане за несъществуващи работници обаче е най-малкият проблем на ЕАД-то. „По нареждане на Йорданка Фандъкова бе извършена финансова ревизия във фирмата, която установи огромни кражби: предприятието е на минус с колосалните 16 милиона лева. Затова кметът на София засекрети доклада, за да не изтече в разгара на предизборната битка, защото може да повлияе доста сериозно на кампанията й за четвърти мандат начело на столицата”, категоричен бе източникът на Lupa.bg.

Последно разкрихме, че пароизпарител за 4 500 000 лева е изчезнал от общинското дружество. Далаверата е установена инспектори от Столична община при поредната проверка на фирмата, научи Lupa.bg от свои източници.

Одиторите са констатирали още, че „Чистота Искър” е възлагала поръчки на несъществуващи фирми. Една от тях е "БСХ-БИЛД", която след изпълнението на работата се е регистрирала като еднолично дружество.

Инспекторите са установили също, че столичният район „Витоша” е дарил на „Чистота Искър” 3 млн. лева, без да е посочено за каква заслуга. Има и друг смущаващ факт – съпругата на кмета на „Витоша” инж. Теодор Петков е в управата на общинската фирма, отговаряща за чистота. Според запознати това е конфликт на интереси.