Първо в Lupa.bg: Без военен парад на 6 май

Заради коронавируса празникът ще бъде отбелязан само във военните училища

Актуални новини
21:55 - 25 Април 2020
2994
Първо в Lupa.bg: Без военен парад на 6 май

За пръв в най-новата история на България няма да има военен парад в центъра на София по случай Деня на храбростта и на Българската армия - 6 май, научи Lupa.bg. Новината бе потвърдена и от военния министър Красимир Каракачанов. 

Причината са мерките за безопасност заради коронавируса. В Министерство на отбраната нямат опасения за военните, които ще участват в парада, а най-вече се страхуват, че честванията ще съберат много хора, а това в сегашната ситуация на пандемия е опасно и не е препоръчително.

Ако правителството не отмени извънредното положение преди 13 май, то на 6 май България все още ще се намира в извънредна ситуация, така че масовите прояви ще са забранени. Ако все пак мерките бъдат вдигнати преди 6 май, то събирането на много хора навън, дори и с маски и на разстояние, отново не е препоръчително заради опасност от разпространение на коронавируса.

Празникът обаче ще бъде отбелязан във военните училища. 30-ти април е крайният срок, който премиерът Бойко Борисов постави, за да се види ситуацията, преди да бъде взето окончателното решение.

От Съюза на военноинвалидите вече предложиха да се намери форма за участието и на представителите им, като полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

За момента не е ясно дали патриарх Неофит ще извърши традиционният гергьовски водосвет на бойните знамена пред храма "Св. Александър Невски".

Историята не познава спиране на паради. Дори и по време на войните между 1912-1918 година. Единствено заради идеологически причини след 1946-а датата на честването на военния празник е сменена. В най-новата ни история празникът се чества с паради и водосвет от 1993-та година.

Снимка: Агнес Методиева