Първо в Lupa.bg: Бойко сдобрява Макрон и Ердоган

Политика
15:57 - 26 Октомври 2020
4105
Първо в Lupa.bg: Бойко сдобрява Макрон и Ердоган

Бойко Борисов се опитва да посредничи за подобряване на влошените отношения между Турция и Франция, става ясно от публикация на българския премиер от преди минути. Анкара и Париж са на път да скъсат дипломатическите си отношения, след като президентът на Турция Реджеп Ердоган прати френския си колега на психиатър Еманюел Макрон на психиатър, а в отговор Париж отзова посланика си в Анкара.

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Реджеп Таийп Ердоган. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", написа заразеният с коронавирус Борисов във фейсбук.

Напрежението между Франция и Турция ескалира в последно време. Макрон отдавна критикува Ердоган - от намесата му в либийската гражданска война до ролята му в спора за Нагорни Карабах и стремежа му да извършва сондажи в Източното Средиземноморие.

Коментарите на турския лидер за психичното здраве на Макрон бяха отправени след убийството във Франция на учител от ислямист, последвано от обещанието на Макрон да предприеме репресии срещу радикалния ислям. 

Представител на Елисейския дворец нарече коментарите за психичното здраве на Макрон „брутални“, „агресивни“ и „атака срещу френските ценности“. Париж отбеляза, че отзоваването на френския посланик е „силен дипломатически сигнал“.