Първо в Lupa.bg: Борисовата конституция виси "на косъм" с 4 подписа

Политика
14:30 - 02 Септември 2020
5962
Първо в Lupa.bg: Борисовата конституция виси "на косъм" с 4 подписа

Само 4 депутатски подписа не достигат на ГЕРБ за внасянето на проекта за нова конституция, научи Lupa.bg в последните минути.

Това означава, че ако ВМРО не склонят да се разпишат под черновата за изковаването на новия закон, ГЕРБ ще трябва да оттеглят писмото, с което приканиха всички парламентарни лидери да се запознаят с проекта и свикването на Велико Народно събрание ще отпадне. По-рано днес стана ясно, че ВОЛЯ на Веселин Марешки няма намерение да участва с парафите си заедно с патриотите. НФСБ вече разписаха проекта, а лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви от трибуната, че дори в ГЕРБ имало представители, които се противели на проектоконституцията.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че нямал намерение да подаде оставка, дори ако парламентарната му група не събере необходимите 120 подписа. Но беше категоричен, че няма да има обструкции за целта и бе спокоен, че няма да се стигне до конституционална криза. Не стана ясно от думите му обаче как смята да мотивира още 40 народни избраници от другите групи, които да гласуват за инициирането на ВНС, предвид категоричния отказ и на БСП, и на ДПС да участват в авантюрата. 

Миналия месец самите ГЕРБ заговориха, че ако не успеят да съберат 120 подписа, ще се стигне до разпускане на 44-я парламент.