Първо в Lupa.bg: Брендо бил възпитаник на помощно училище, за да получи украински паспорт

Евелин Банев е имал два паспорта в Киев

Новини
13:36 - 16 Януари 2023
4994
Първо в Lupa.bg: Брендо бил възпитаник на помощно училище, за да получи украински паспорт

Соченият за наркобос Евелин Банев, известен като Кокаиновия крал представил документ, че учил в школо за изостанали.

Като възпитаник на помощно училище се представил Евелин Банев-Брендо пред миграционната служба, за да се сдобие с украински паспорт! Това става ясно от решението на съдия Матохнюк от Седми апелативен административен съд.

За да получи украинско гражданство нашенецът бил много изобретателен.

На практика той изобщо не е влизал в това училище. 

Избухването на войната обаче изненадало Кокаиновия крал. 

В момента никой не знае къде е Евелин Банев. 

Издирваният кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е имал два украински паспорта – истински и фалшив, за които е разследван от киевската прокуратура. 

Според местните закони украинците не могат да имат друго гражданство и не се екстрадират в чужбина за престъпления, извършени извън страната. Там в медиите изтече и паспортът на Брендо. Той беше със своите снимки и имена, като разликата е само във втората цифра от пин кода му, който е представен в България.

В решението на съдия Мирослав Георгиев обаче се казва, че при задържането на Брендо на 6 септември м.г. е иззет още един паспорт. Със снимка на Евелина Банева, но с други имена – гражданин на Украйна Виктор Сергеевич Краич. Експертизата показа, че Банев и Краич са едно и също лице. Именно заради този фалшив паспорт Украйна разследва Брендо. Известно е, че Брандо използва фалшиви паспорти от 2000 г., когато беше заловен в Европа с личните данни на момче, загинало при автомобилна катастрофа, както и на унгарски гражданин.

Първата молба на Евелин Банев за изтърпяване на три присъди в България е получена във Върховната касационна прокуратура на 1 септември 2021 г., шест дни преди задържането му в Киев, според решението на Софийския градски съд.

Той предостави информация за присъдите си от Румъния и Италия, където ще излежава съответно 10 и 20 години за трафик на кокаин. След това молбата на Брендо е изпратена в СГС, а междувременно той е арестуван. Четиринадесет дни след задържането му в Украйна съд у нас отказа да разгледа молбата му за комбиниране на трите присъди и приемането им у нас. В него Евелин Банев се представя с българските си лични данни и дори твърди, че е български гражданин.

Румъния също изпрати документи, които също се издирват от Интерпол. Там Банев получи първата си присъда – 10 години затвор за трафик на кокаин.

После дойде този от Италия, където беше осъден на 20 години по нашумялото дело на „Кокаиновите крале“ за внос на тонове наркотици от Южна Америка в Европа и накрая през 2018 г. делото му приключи у нас последно. курорт. Тогава се оказа, че Брендо не дочака окончателното решение в процеса на пране на пари от търговията с наркотици и изчезна. Той стана украинец през 2015 г. Името Брендо стана известно по-рано тази година по делото на швейцарската прокуратура срещу Credit Suisse, през което минаха милиони наркодилъри. Преди повече от 10 години банката отказа да сътрудничи в разследване срещу краля на кокаина. Подсъдими по делото са още бившата тенисистка Елена Бергоми и треньорът по борба Георги Караманлиев, който също като Брендо е родом от Тополовград.

На 26 август 2003 г. италианската полиция спира кола, в която се движи Евелина Банева на прохода Горица. Тогава той се легитимира с паспорт с данните на починалия.
През юли 2005 г. Брендо беше задържан в Испания заедно с други двама българи. В него е открит документ на унгарски гражданин, но отново с негова снимка. С него си купил и самолетни билети. Неговите спътници, отново българи, също имаха фалшиви паспорти. Мистериозно, след като Брендо даде истинския си паспорт на България, той беше освободен. Докладът показва, че той притежава този документ от 2000 г., когато е регистриран да влезе с него в Гърция.