Първо в Lupa.bg: Ченгета на лов за бежанци по магистралите

Актуални новини
14:40 - 16 Октомври 2020
2690
Първо в Lupa.bg: Ченгета на лов за бежанци по магистралите

Полицейска акция се извършва в момента по магистралите. Вероятно тя е за залавяне на бежанци. Униформените са страшно много, обясни пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.

"Бежанците, които се хващат у нас, са от Гърция. Част от тях са били настанени в лагера Мория, но след пожара там гледат да се спасят. Когато има сътресение в някой лагер, опитват да избягат. Крайната им цел е Обетованата земя Германия. Нашата политика е да хващаме мигранти и бързо да се отърваваме от тях. Гърция обаче прави точно обратното заради големите субсидии“, обясни проф.Чуков.  

На 9 септември избухна пожар в лагера Мория. В него имаше 2700 души. Огънят пламна  заради сблъсъци на мигранти, след като сред тях бяха установени 35 заразени с коронавирус. Гръцкото правителство обяви извънредно положение със заповед на заместник-министъра по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас и по решение на главния секретар на гражданската защита Василис Папагеоргиу.

Основният проблем след пожара бе преместването на мигрантите. Хуманитарни организации, сред които Центъра Астали и Общността Свети Егидий, отправиха призив към Европейския съюз, ​​да приеме бежанците, загубили всичко в огъня. Премиерът Бойко Борисов откликна на апела и предложи помощ на 20 деца, които са в лагера без родители.