Първо в Lupa.bg: COVID-19 върлува из Франция още от декември

Свят
12:10 - 04 Май 2020
5479
Първо в Lupa.bg: COVID-19 върлува из Франция още от декември

Новият коронавирус се е появил във Франция за пръв път на 27 декември 2019 г., съобщи сензационно шефът на Интензивното отделение в болница "Авицена" в Париж Ив Коен.

Неговият екип е ревизирал данните от проби, взети на 24 пациенти с респираторни инфекции, постъпили в клиниката по това време и които са били с отрицателни тестове за грип. Оказва се, че един от тях е дал положителни проби за антитела за COVID-19. 

Пациентът е бил хоспитализиран на 27 декември - цял месец преди да бъде потвърден официално първият случай на коронавируса в страната. Той е бил изследван многократно, за да се потвърди положителният му антителен тест. 

Мъжът е бил болен 15 дни, инфектирал е двете си деца, но не и съпругата си, която работела на рибния щанд в голям местен супермаркет. 

Първоначално д-р Коен попитал дали тя не е била изложена на рибни продукти от Китай, но тази версия била отхвърлена. Според медика именно този мъж може да се окаже нулевият пациент във Франция. "Само че е възможно да има и други като него в различни региони", уточнява той. 

Към днешна дата и мъжът, и децата му са възстановени и са в добро здраве.