Първо в Lupa.bg: Цветанов започна партийното строителство от Благоевград (СНИМКИ)

Политика
14:51 - 11 Септември 2020
5948
Първо в Lupa.bg: Цветанов започна партийното строителство от Благоевград (СНИМКИ)

Цветан Цветанов започна новото партийно строителство от някогашния си избирателен район в Благоевградско. Там бившият втори в ГЕРБ има силни позиции и верни хора. Това се видя и в четвъртък вечерта, когато лидерът на бъдещата партия "Републиканци за България" организира своята първа среща с привърженици, на която бяха обсъдени въпросите около нейното учредяване и създаването на местни структури.

На партийната сбирка присъстваха бившите кметове на Благоевград, Сандански и Банско Атанас Камбитов, Георги Икономов и Кирил Котев, които подобно на Цветанов напуснаха ГЕРБ. И тримата са смятани за особено верни на Цветан Цветанов.

Камбитов, Икономов и Котев загубиха местните избори миналата година, когато бившият втори в ГЕРБ вече бе напуснал всички постове в партията и не отговаряше за предизборната кампания на формацията. Още тогава се заговори, че и тримата кметове, близки до екс вътрешния министър ще бъдат в основата на неговия политически проект. Година по-късно това става факт. Същевременно обаче загубата им бе възприета и като "червен картон" за тяхното управление.

На всички парламентарни избори, в които участваше като част от ГЕРБ, Цветанов бе водач на избирателните листи на партията в Благоевград и Велико Търново. Затова се смята, че именно от тези два региона политикът започва да кове и своята партия.

Препълнената зала на Историческия музей в Благоевград е доказателство, че засега хората на Цветанов в региона са си свършили работата и са осигурили хора за първата сбирка на  "Републиканци за България". Цялата администрация на екс кмета Камбитов, учители, ръководители на институции, известни бизнесмени бяха част от присъстващите снощи.

Настоящата кметска управа в Благоевград е отказала да предостави зала "22 септември" на площад пл. „Георги Измирлиев-Македонче“ 1, в която се провеждат заседанията на Общинския съвет, както и обществени и културни събития, за провеждане на сбирката на Цветан Цветанов. Затова екс кметът Камбитов е уредил залата на Историческия музей.

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов бе своеобразен домакин на сбирката на бъдещата партия на Цветан Цветанов

Политическия проект "Републиканци за България" официално стартира на 27 септемри. 1000 делегати ще направят избор на ръководните органи и ще приемат устав на партията. По думите на някогашния пръв заместник на Бойко Борисов партията няма да бъде лидерска, а ще има широко ръководство. Решенията ще се взимат от повече хора, я не само от 5-6 души. Областният ръководител ще е само координатор на общинските структури.

"Искаме да ползваме експертизата на младите хора. Ще се работи за подготовка на кадри, които да поемат управлението след това. По устав предвиждаме председателят да не може да се избира повече от два мандата. Няма да има безгранично управление, защото партията ни няма да е лидерска", увери Цветан Цветанов, който бе моторът на ГЕРБ и създаде стотици местни структури на партията.

Лидерът на "Републиканци за България" обяви, че партията ще сключва коалиционни споразумения само на принципна основа и ще следва германския коалиционен модел. "Демократична България има сходни позиции с това, което разработват нашите експерти", каза Цветанов и допълни, че с ГЕРБ също е възможно да си сътрудничат, но на строго принципна основа.

Днес Цветанов се срещна с граждани от сатовчанското село Плетена, като място на сбирката бе местна кръчма. Бъдещите учредители на партията на някогашния вицепремиер бяха почерпени с кафе, минерална вода и безалкохолни напитки. "Благодарен съм, приятели, за това, че заедно обсъждаме учредяването и целите на новия политически проект Републиканци за България. Благодаря сърдечно и на Венци Манов лично, че е част от каузата ни и заедно ще изградим местната структура на Републиканци за България", написа днес Цветанов във фейсбук профила си и публикува снимки от днешната си обиколка в региона.


Снимки: struma.com и фейсбук профил на Цветан Цветанов