Първо в Lupa.bg: Децата от Спортното в Пловдив получили токсична инфекция?

Месото в приготвената храна най-вероятно не е било съхранявано правилно

Общество
18:00 - 14 Септември 2022
3106
Първо в Lupa.bg: Децата от Спортното в Пловдив получили токсична инфекция?

Децата от Спортното училище в Пловдив, които попаднаха в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" със симптоми на хранително натравяне, най-вероятно са получили токсична инфекция, предположиха пред Lupa.bg експерти по хранене. Тя се появява, когато продуктите не се поставят навреме в хладилника или са повторно замразени.

Бактериите в храната могат да бъдат унищожени при топлинна обработка, но не и отделените от тях токсини. Именно те предизвикват разстройство и повръщане, обясниха специалистите.

По думите им разстройство и температура се появяват и при салмонелоза. Само че тя протича и с повишаване на телесната температура. Някой от готвачите може да е преносител на опасните бактерии, които да са попаднали в храната на децата.

„Колиинфекцията има същите симптоми – разстройство и повръщане. Тя обаче се получава от замърсена вода. В момента уязвими са наводнените карловски села, тъй като заради бедствието е възможно да има смесване на фекални с чисти води. В конкретния случай с натровените пловдивски ученици едва ли става дума за това“, смятат експертите.

50 деца от спортното училище СУ „Васил Левски” в Пловдив са със симптоми на хранително натравяне. 12 от тях са приети в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Свети Георги”. Състоянието им е средно тежко със значителни подобрения.

Учениците са между 10 и 16-годишна възраст. Приемът е започнал около 20:30 ч. снощи и е продължил до около 12:30 ч. днес. Екипите на университетската болница правят всичко необходимо за подобряване на състоянието им.

„Децата са в средно увредено състояние, с умерена степен на дехидратация. Около 5-6 часа след вечеря някои от тях са получили повръщане и разстройство. Започнало е своевременно лечение. Вечеряли са кебап и свинско със зеле”, обясни Иван Балтаджиев, зам.-началник на клиниката.

Училищният стол е затворен. Проверени са здравните книжки на персонала, не са открити проблеми. Не е установен и проблем с хигиената.