Първо в Lupa.bg: Депутатът Климент Шопов вади разрешително за оръжие заради Иван Белишки

Народният представител от „Възраждане” движи с охрана

Политика
17:40 - 25 Януари 2023
4447
Първо в Lupa.bg: Депутатът Климент Шопов вади разрешително за оръжие заради Иван Белишки

Депутатът Климент Шопов от "Възраждане", който получи смъртни заплахи през ноември миналата година, си е извадил разрешително за оръжие, научи Lupa. bg от хора от неговото обкръжение.

Заради предупрежденията Шопов ходи с охрана, наложена му от държавата. В момента се води досъдебно производство по случая. Заплахите са започнали, след като Климент Шопов е станал депутат.

Иван Белишки

По информация на медията ни смъртните закани са отправени от сина на кмета на Панагюрище Никола Белишки - Иван. Миналата година Климент Шопов създаде ФБ група "Съд и затвор за Иван Белишки". По случай 1 май, когато Панагюрище отбелязва 146-ата годишнина от Априлското въстание, депутатът организира протест. Тогава той съобщи, че има подозрения, че Иван Белишки е предизвикал палеж преди година.

Кметският син е отправил заплахи и към друг депутат на „Възраждане” - Стоян Таслаков. Само преди ден е бил нападнат от него близо до жилището му в София.

Стоян Таслаков

„Първите заплахи, които съм получил от него на месинджър, са преди 2 месеца, когато излезе новината, че беше арестуван кметът на Стамболийски от ГЕРБ заради мой сигнал. Тогава Белишки започна да ми пише във фейсбук. Не съм му отговарял, но подадох жалба в полицията и прокуратурата”, разказа Таслаков. 

Миналата седмица имаше пак инцидент, тогава ме срещна с колегата Искра Михайлова, прибирайки се от една конференция. Само ме блъсна и обиди и ме заплаши за живота ми, отбеляза още депутатът. 

Таслаков коментира, че Белишки му е изпращал съобщения и му е казвал, че знае адреса му и ще го причака.

При спречкването преди ден в София Белишки е извадил оръжие, твърди депутатът от „Възраждане“. Виждайки оръжието, Таслаков е решил да влезе в магазин. „Влезнах в най-близкия магазин, защото там е по-тясно и очаквах да има свидетели. Той ме последва, преследваше ме с оръжието в магазина и там стана едно спречкване“, каза народният представител. „Аз успях да му хвана ръцете, при което казах на хората в магазина да звъннат на 112, той се отказа и побягна“, разказа още той.

В края на април м.г. Иван Белишки бе задържан за умишлено причиняване на пожар на чужд имот и за нанасяне на телесна повреда на полицай, а месец по-рано запали руското знаме в центъра на София. През март 2021 г. пък кметският син беше арестуван, след като помете с джипа си паркирани коли в центъра на Панагюрище и се вряза във витрина на магазин.

За 2 закани за убийство срещу Стоян Таслаков ще отговаря Иван Белишки,  съобщиха от  Софийска районна прокуратура. Първата закана е от 17 януари. Тогава около 14,30 часа на ул. „Царево село“ в София, Белишки се заканил с убийство на депутата.

Вторият случай е от вчера. Около 14,35 ч. на същата улица обвиняемият отново се заканил с убийство на Таслаков. Този път насочил срещу него и пистолет.

Белишки е обвинен, че е отправил двете заплаши в условията на продължаващо престъпление и ако бъде признат за виновен може да получи до 6 години затвор.