Първо в Lupa.bg: Депутатът със закуските Маргарит Мицев се завръща! Води листата на НФСБ в Благоевград

За последно пестеливецът беше депутат от НДСВ, миналата есен се предлагаше за мандатоносител на "Продължаваме промяната"

Политика
15:06 - 02 Септември 2022
10785
Първо в Lupa.bg: Депутатът със закуските Маргарит Мицев се завръща! Води листата на НФСБ в Благоевград

Един от политическите символи на прехода - неуморният партиен номад Маргарит Мицев, се завръща ударно в политиката. Ексдепутатът, който завинаги остана във фолклора с твърдението, че е спестил 3 милиона деноминирани лева от закуски, води листата на НФСБ в Благоевград за изборите на 2 октомври.

За дълго време юристът, получил покрай „спестяванията си" прякори като Закуската, Баничката, Пестеливко, изчезна от политиката. Бившият седесар последно се изявяваше в 36-ия парламент, избран от НДСВ. Нещо повече - Мицев беше шеф на софийската организация на царистката партия, преди да бъде позорно изгонен през 2014-а с мотива "за уронване на престижа на партията и действия, несъвместими с устава.

Интересен факт е, че преди последния парламентарен вот Мицев се предложи със своята бутикова организацийка “Общество за нова България” за мандатоносител на "Продължаваме промяната". Хитрият Настимир Ананиев обаче го изпревари със своя ВОЛТ. Малко по-късно Маргарит пристана на Валери Симеонов.

Със старите сподвижници д-р Константин Тренчев и Антония Първанова

Мицев се прочу през 90-те години, като обяви, че е станал милионер, спестявайки от закуски, а изразът стана нарицателен за много фигури, забогатели в началото на прехода.

“Имах 3 милиона, които съм доказал до стотинка, включително съм платил данък за тях. Тогавашният финансов министър каза, че с парите, които съм внесъл като данък, съм платил на 40 пенсионери пенсиите. Тези 3 милиона сега са 3 хиляди!”, обясни 10-ина години по-късно Мицев.

Всъщност той бил цитирал пиеса на Станислав Стратиев, но установил, че народът няма чувство за хумор. Казва, че гаврата със закуските му докарала два инфаркта.

За последно за Маргарит четохме в светските хроники преди 5-6 години, когато се залюби с манекенката Бояна Йорданова - бивша половинка на друг заможен и доста възрастен бивш политик - варненския кмет Кирил Йорданов.

Можете да й се насладите на фотоса по-долу: