Първо в Lupa.bg: Депутатите въстанаха срещу маските в училищата

Политика
13:25 - 25 Септември 2020
6165
Първо в Lupa.bg: Депутатите въстанаха срещу маските в училищата

Носенето на маски в парламента и в училище скара депутатите. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и народният избраник от БСП и изтъкнат онколог - проф. Георги Михайлов, влязоха в остър спор и за предпазните средства, и за затварянето на училища в страната предвид резкия скок на случаите с коронавирус в последната седмица, видя репортер на Lupa.bg.

Проф. Михайлов се позова на данни от Франция, където властите са заявили изрично, че няма причина да се стига до кардиналното решение за преминаване изцяло отново в дистанционно обучение. И призова здравния министър да не използва епидемията за такива цели у нас. Питането на депутата включи и задължителното изискване към децата да носят маски в междучасията и общите части, като се има предвид свалянето на императива именно на проф. Ангелов самите народни избраници да са задължително с предпазни средства в сградата на Народното събрание.

Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината депутати стоят без маска в затворено пространство. Това е изключително важен елемент, с който даваме пример на всички, включително и на учениците. 

"Ако депутатите, които не са лекари, не разбират този професионален риск, на който са изложени, то вие го разбирате прекрасно. Винаги сте носили маска, когато сте трансплантирали пациенти с костен мозък.  Кои лекарски аргументи в този момент ни дават правото да ходим в затворена сграда без маска? Познавате голяма част от лекарите, които се разделиха с живота си. Те бяха едни от нас. На техните близки ли да обясним, че не мислим като лекари? Кое в заповедта на министъра на здравеопазването не е ясно? Защо трябва да четем Евангелието по друг начин? Гледа ни цяла България и смятам, че ние сме тези, на които да подражават всички", контрира депутата от БСП здравният министър.

А в отговор проф. Михайлов му заяви, че не смята, че трябва да бъде напътстван какво да прави като лекар. 

Иначе Ангелов отчете, че у нас за последните 3 месеца са направени общо до 25 септември 370 000 PCR теста за установяване на коронавирусната инфекция. Към 18 септември болниците са отчели за заплащане 16 000 направления за PCR-и. Одобрени са били над 15 000. Заплатените средства от НЗОК са в размер на 922 000 лева за тези 15 000 теста. От бюджета на МЗ от началото на извънредното положение са предоставени над 5 милиона лева за провеждане на изследванията, като парите са дадени на РЗИ-тата и лаборатории. 

Депутатът от БСП Димитър Георгиев предложи да се въведе лимит за цената на тестовете, като посочи, че максималната цена в съседна на България страна, е едва 60 лева. Той предупреди, че се получава огромна спекула в цените. 

Министърът обаче уточни, че разликите в цените у нас били плод на консумативите, които всяка лаборатория избирала да ползва.