Първо в Lupa.bg: Драго Драганов за пръв път показа ценна колекция (СНИМКИ)

Общество
18:20 - 19 Април 2022
6060
Първо в Lupa.bg: Драго Драганов за пръв път показа ценна колекция (СНИМКИ)

Известният телевизионен водещ от БНТ Драгомир Драганов за пръв път показва публично малка част от много ценна колекция. Той притежава 10 000 циркови плакати - това е най-богатата колекция от подобни афиши не само у нас, но вероятно и в света, рисувани от най-известните майстори на плакати.

Драганов, наричан със симпатия и Драго Чая, заради популярното в близкото минало неделно предаване "Чай" по БНТ, подреди в изложба 125 плаката от българския цирк. Цифрата не е случайна - тази година дни преди Великден се навършват 125 години от основаването на българското цирково изкуство. През 1897 г. Петър Панайотов създава първата циркова трупа в България – „Българско знаме”, и на 24 април същата година е първото ѝ представление. 

Откриването на любопитната експозиция е тази вечер, но пръв екипът на Lupa.bg засне изложбата и журналиста, който дейно участваше в подреждането на плакатите по стените на столичната галерия „Райко Алексиев”. 

Драго Драганов пази реликви от 40-те и 50-те години до края на миналия век, които със своята пъстрота и намигване са събирали стотици зрители под шапитото на пътуващите циркове в цялата страна. Преди това имало клоунади, паради, звучала бодра музика, летели балони.

„Това е истински парад на смеха”, споделя колекционерът. Така се наричал и първият му плакат, с който се сдобива през 1965 г., но за негов ужас в тълпата изгубват сестра му. Паниката е голяма, но нещата завършват благополучно. От малък той се увлича по цирковото изкуство, то става негово хоби и вече като известен тв водещ Драго често води и циркови представления.

Драго Чая опазва сбирката благодарение на родителите си, а в нея има над 10 000 плаката и 5 000 програми. Освен колекцията си от циркови реквизити Драганов грижливо е опазил уникални експонати от плакати, дело на някои от най-добрите български художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и други.

Драганов превръща своята уникална колекция в музейна експозиция във виртуалното пространство на адрес www.bgcirkus.com. Реално всеки може да види това, което той притежава - плакати, програми и снимки - всичко, което разказва историята на българския цирк, но сега за пръв път прави публично подобна изложба.

Телевизионерът обича да обикаля антикварни магазини и да издирва артефакти, свързани с българския цирк. Той дори нееднократно се е обръщал към хората, ако пазят вкъщи  стара циркова програма или цирков плакат, снимки на циркови номера да му ги подарят, като той обещава, че ще ги пази като очите си.

Като човек, свързан с цирка, Драганов се възмущава, когато политическите дебати или скандали се описват като "цирк". "Нека не обиждаме цирка. Циркът е изкуство на смелите, изкуство на самоотвержените, изкуство на онези, които подаряват смях и радост", убеден е притежателят на най-голямата колекция от циркови афиши.

Преди официалното откриване на изложбата Драгомир Драганов се видя пред галерия "Райко Алексиев" на ул. "Раковски" 125 със своята колежка и приятелка - актрисата Лара Златарева. Преди повече от 10 години двамата заедно бяха водещи на късното предаване на БНТ 1 “Полет над нощта”. Кака Лара, както е известна актрисата, играе в Театър "Българска армия" и е и пиар на трупата.


Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА