Първо в Lupa.bg: Екатерина Каферинова и убиецът й били семейство 20 г.

Заради пълните си самопризнания Минчо Столарски бързо ще излезе от ареста, предполагат юристи

Общество
16:10 - 29 Август 2022
7377
Първо в Lupa.bg: Екатерина Каферинова и убиецът й били семейство 20 г.

Общинската съветничка Екатерина Каферинова е живяла близо 20 години с удушвача си Минчо Столарски, научи Lupa.bg от хора от нейното обкръжение.

Местни хора я определят пред медията ни като възпитана и честна жена. Те не вярват на  слуховете, че била част от имотната мафия.

По информация на прокуратурата общинарката се е разделила със Столарски през 2017 г., но продължили да поддържат отношения. Имали общ бизнес с недвижими имоти.

В деня преди убийството мъжът, който живеел в кюстендилско село, отишъл във Велинград за рождения ден на Каферинова. "Според първоначалните данни на 28 август вечерта между двамата възникнал скандал. Причината е, че мъжът претендирал жената да му върне голяма сума пари, която през годините той ѝ бил дал". 

Убитата е имала собствен бизнес – обществен басейн в двора на къщата си. Тя е общинска съветничка от няколко мандата, като първоначално е издигната от БЗНС, но впоследствие се явява на избори като независима.

Преди около 5 години – през октомври 2017 година, тя също бе обект на покушение. На излизане от поредната сесия на Общинския съвет тогава е нападната в малка уличка, където е била паркирана колата ѝ, от двама мъже с маски и качулки. След нападението тя бе настанена в болница, но без тежки наранявания.

През 2007 година в къщата ѝ бе хвърлен коктейл „Молотов“, после автомобилът ѝ бе взривен.

"На този етап е установено, че мотивът е изцяло личен. Изключени са всякакви политически моменти". Това каза на пресконференция за убийството на общинската съветничка във Велинград Паун Савов, прокурор в Окръжна Прокуратура - Пазарджик.

За случая беше задържан 72-годишен мъж, с когото жертвата Екатерина Каферинова е живеела на семейни начала. Савов не уточни размера на сумата, но поясни, че става дума за няколкостотин хиляди лева, които тя му дължала.

Двамата били сами в едно от помещенията на дома на Каферинова. По време на спора жената била умъртвена, като е удушена, сочат данните от разследването до момента. Мъжът сам е подал сигнал на телефон 112, разказа още прокурорът. 

Днес предстои на задържания за 24 часа да му се повдигне обвинение за умишлено убийство. За него законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Предстои да се внесе искане в Съда и за мярка за неотклонение "задържане под стража".

Заради пълните си самопризнания и заради чистото си съдебно минало Столарски може да не остане дълго в ареста. А за добро поведение – ще излезе предсрочно от затвора. „Критерият за мярката "задържане под стража" е дали се извършват следствени действия и може ли да влияеш на разслезването. Другият критерий е обществената опасност, рискът да избягаш или да извършиш друго престъпление“, обясни юристът Даниел Божилов.