Първо в Lupa.bg: Елена Йончева остава евродепутат?

ДПС вкарва 3-ма в Брюксел, двама се оттеглят, за да влезе журналистката

Политика
23:03 - 11 Юни 2024
7925
Първо в Lupa.bg: Елена Йончева остава евродепутат?

Елена Йончева най-вероятно ще продължи кариерата си на евродепутат, научи Lupa.bg. ДПС, чийто кандидат от гражданската квота бе бившата журналистка, се представи доста добре на евровота и завоюва 295 052 гласа. Така движението ще има трима евродепутати.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е събрал общо 9846 преференции. Вторият в листата на движението Илхан Кючук има 8304 лични гласа. Елена Йончева, която е от гражданската квота, пък има едва 4041 преференции и не би трябвало да пренарежда листата на партията.

Преди нея под №3 и №4 в листите на ДПС са Искра Михайлова-Копарова и Танер Кабилов. Искра Михайова-Копарова е евродепутат от 2014 г. и е заместник-председател на групата "Обнови Европа" в ЕП. Тя със сигурност ще бъде единия от евродепутатите на партията.

Според източници на Lupa.bg обаче, отводи ще направят водача на листата Джевдет Чакъров и четвъртия  Танер Кабивол, така че Елена Йончева, макар и поставена под №5, ще продължи дейността си в Еропейския парламент. Окончателното решение ще бъде оповестено тези дни.