Първо в Lupa.bg: Eто ги новите електрички на София (ВИДЕО)

Возилата се зареждат за 8 минути и изминават по над 20 километра

Икономика
09:30 - 29 Декември 2019
6654
Първо в Lupa.bg: Eто ги новите електрички на София (ВИДЕО)

Първите китайски електробуси, които започват да пъплят из София, вече са боядисани и готови да се влеят в транспорта. От вчера те са на територията на столицата, грижливо прибрани в депо "Искър", а малко след настъпването на новата година ще влязат в обращение.

Българо-китайският консорциум "Хайгър-Аоуей" (Higer-Aowei) спечели търга на дружеството "Столичен електротранспорт" за доставка на 15 електробуса и 6 зарядни станции за 8.37 млн. евро без ДДС. Средствата са осигурени чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като финансиращата институция е подготвила и провела процедурата за избор на изпълнител.

Автобусите са бързозареждащи се. Вместо с батерии те се захранват с т.нар. ултракондензатори (или суперкондензатори). Те изминават по-кратки разстояния с едно зареждане (20 км), но зареждането отнема много малко време (5-8 мин.), по-компактни са и не съдържат потенциално опасни вещества като батериите. Технологията е произведена и патентована от шанхайската компания "Аоуей" (Aowei), а производител е една от най-големите китайски компании за автобуси Higer.

Цената на един автобус е 488 хил. евро, като в тази цена е включена доставка, тестове, обучения, 10-годишна гаранция на ултракондензатора в сравнение с 5 до 7 години гаранция при батериите и др. За сравнение, новите тролейбуси Skoda Solaris, доставени през 2014 г., в момента струват над 500 хиляди евро.