Първо в Lupa.bg: Ето северномакедонеца, готвел атентат срещу феновете на Тейлър Суифт

19-годишният Беран е създал свой собствен терористичен център в къщата на родителите си

ЕС
16:35 - 09 Август 2024
2214
Първо в Lupa.bg: Ето северномакедонеца, готвел атентат срещу феновете на Тейлър Суифт

19-годишният Беран Алия е северномакедонецът, планирал да убие хиляди почитатели на американската певица Тейлър Суифт. Родителите на младия терорист са от Гостивар, където повечето хора са албанци. Те самите имат албански корени, научи Lupa.bg от местни жители. Негови съседи в австрийското градче Терниц описват Беран като спокойно и затворено дете, което не е създавало проблеми.

Северномакедонецът е създал свой собствен ислямистки терористичен център в къщата на родителите си, където все още живее. И оттам е обявил чрез интернет: „Все още имам големи планове“. Това съобщи висшият служител на федералната полиция на Австрия Франц Руф.

Младежът е планирал терористична атака на концерт на американската певица Тейлър Суифт във Виена за четвъртък или петък. Когато полицията е научила за заплахата, е арестувала 19-годишния северномакедонец в дома му в Терниц.  

Експерти по експлозиви са пристигнали, за да извършат щателно претърсване. Родителите и сестрата на Беран в момента са на почивка, съобщава съседка пред Krone TV.

В дома му са открити експлозиви, ножове, полицейска лампа, детонатори, 21 000 евро фалшиви пари и тонове пропагандни материали от терористичната групировка Ислямска държава (ИД).

Има видеозапис на терориста, в който според разследващите той полага "клетва за вярност" към ИД. Направил е пълни самопризнания по време на разпитите. Неговият план е бил да стигне възможно най-навътре до певицата и след това да използва ножовете и експлозивите, за да убие колкото може повече хора, както и себе си. Той е радикализиран от ИД и смята, че е правилно да се убиват неверници.

Служител на Държавна сигурност съобщава, че са получили сигнал за планираното нападение във Виена от чужда служба. Според австрийските медии става дума за американското ЦРУ.

19-годишният младеж е напуснал работа, за да се посвети изцяло на подготовката за терористична атака. Той е променил значително външния си вид, запознал се е с идеологията на ИД и е намерил съмишленици. Следователно радикализацията се случи в рамките на няколко седмици.

Попзвездата Тейлър Суифт  трябваше да пее във Виена на стадион "Ернст Хапел" в четвъртък, петък и събота пред около 200 000 зрители. Заради планирания атентат концертите й бяха отменени.