Първо в Lupa.bg: Георги Гвоздейков маха шефа на "Автомобилна администрация“ Бойко Рановски

Това е второто отстраняване на даяджията от агенцията

Политика
19:43 - 01 Август 2023
12662
Първо в Lupa.bg: Георги Гвоздейков маха шефа на "Автомобилна администрация“ Бойко Рановски

Транспортният министър Георги Гвоздейков уволнява шефа на "Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници във ведомството. В момента даяджията е на море в Приморско и оставката му ще бъде връчена след завръщането му на работното място. Той обаче не може да бъде отстранен без съгласието на премиера. По наша информация Николай Денков е готов да се съобрази с искането на Гвоздейков.

Рановски ще бъде махнат най-вероятно заради неработещата електронна система при изпитването на кандидат-шофьорите. Автоинструктори разкриха пред Lupa.bg, че при тестването й без малко да стане ПТП, за което "Автомобилна администрация" мълчи. Може би за това се отлага въвеждането й - вместо на 1 август ще заработи на 4 септември тази година. 

Друга причина, заради която най-вероятно ще се посочи вратата на Рановски, е започналата безсрочна стачка в агенцията. Държавните служители настояват за 50% ръст на заплатите и равно възнаграждение за хората на една и съща длъжност. Докато не постигнат резултат, на изпит за шофьорска книжка ще могат да се явят едва по няколко души на ден, гишетата ще работят за кратко, а служителите по пътищата ще извършват минимален брой проверки.

„Малко ми е неприятно да ми обясняват, че заплатата ми е най-ниска, защото съм много отдавна на работа. Заплащането е под всякаква критика, близо 500 лв., под касиерите на големите вериги магазини”, разказа Георги Генчев, инспектор в ИА „Автомобилна администрация“.

Промяна в заплатите на служителите на "Автомобилна администрация“ лед гласувания държавен бюджет обаче няма. Очаква се стачката да продължи. 

Освен протести на служителите на "Автомобилна администрация“ на улицата излизат и автоинструкторите. Те са против новия начин на изпитване на курсанти, въведен от Бойко Рановски. За него това няма да е първото уволняване. През февруари миналата година той бе сменен с инж. Георги Палагачев.