Първо в Lupa.bg: Георги Гвоздейков се провали с шофьорските изпити с GPS

Вместо на 1 август бъдещите шофьори ще бъдат тествани на 4 октомври

Политика
19:30 - 28 Юли 2023
14497
Първо в Lupa.bg: Георги Гвоздейков се провали с шофьорските изпити с GPS

Шофьорските изпити с GPS няма да се проведат на 1 август, както бе обявил транспортният министър Георги Гвоздейков, а на 4 октомври. Това заяви пред Lupa.bg инж. Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

"Това е поредният гаф на транспортното министерство. Георги Гвоздейков отмени старта на провеждането на изпити с навигация, допускайки грешка: вместо на 4 октомври 2024 г. шофьорите ще бъдат изпитвани на същата дата тази година. Системата е създадена от изкуствен интелект и дава много грешки. Не сме готови за нея. Изпитът с навигация не е като да управляваш супер модерен автомобил и да отидеш на рали с него", коментира пред медията ни Йонко Иванов. 

От 15 май се предвиждаше маршрутът по време на изпит да бъде задаван електронно от навигация. Досега това се правеше от изпитващия член на "Автомобилна администрация".

Ще се въведат интерактивни клипове при листовките. Председателят на комисията ще разполага с таблет, в който ще бъдат въведени различни маршрути. Преди да започне изпитът, кандидат-шофьорите ще трябва да изберат на случаен принцип трасето, по което ще преминат, те ще бъдат навигирани от гласово устройство.

От "Автомобилна администрация" увериха, че няма как на двама кандидати да се падне един и същи маршрут. Всеки вариант включва преминаване през различни по вид кръстовища, пешеходна пътека, улици в близост до учебни заведения и спирки на градския транспорт.