Първо в Lupa.bg: Георги Христов съди "Капките"

Певецът може да претендира за сериозно обезщетение за нарушаване на авторските права - не са му искали разрешение за "Нямам нужда от много приятели", изпълнена от Стефан Илчев

Нещо за четене
02:08 - 16 Април 2019
12618
Първо в Lupa.bg: Георги Христов съди "Капките"

Георги Христов ще съди Нова телевизия и предаването “Като две капки вода” за нарушени авторски права. Това разкриха близки до естрадната легенда пред Lupa.bg.

Той вече е ангажирал адвокат, който да внесе иска в съда. Възможно е Христов да сезира и прокуратурата, тъй като според Наказателния кодекс нарушаването на авторското право е престъпление от общ характер, за което се носи наказателна отговорност. Най-вероятно обаче ще се търси извънсъдебно споразумение, а според юристи естрадната легенда може да претендира за обезщетение в рамките на около 50 000 лева.

Причината е, че в изданието на “Като две капки вода” от миналата седмица, 8 април, Стефан Илчев влезе в образа на Георги Христов и изпълни един от най-големите му хитове – “Нямам нужда от много приятели”. Оказа се, че продуцентите изобщо не са потърсили разрешение от авторите на парчето. Музиката на “Нямам нужда от много приятели” е писана от самия Георги Христов, а текста е дело на Рашко Стойков.

Стефан Илчев като Георги Христов в "Като две капки вода". Проблемът е, че продуцентите не са поискали разрешение за използването на песента "Нямам нужда от много приятели" от авторите

“Не гледам от години българска телевизия, но мои приятели ме уведомиха, че песента ми е звучала в ефир. Не знам защо обаче една сериозна медиа е забравила, че песента има авторски права, които в случая не са уредени”, лаконичен е Георги Христов. Както Lupa.bg писа още миналата седмица, най-вероятно певецът се е подразнил от интерпретацията на Стефан Илчев. Факт е, че младият изпълнител се справи перфектно със задачата.