Първо в Lupa.bg: ГЕРБ започват голямата промяна с поправка в Закона за ВНС

У нас
17:30 - 14 Август 2020
5314
Първо в Lupa.bg: ГЕРБ започват голямата промяна с поправка в Закона за ВНС

ГЕРБ започват голяматапромяна , както обрисуваха предложенията на лидера си Бойко Борисов днес, от Народното събрание през септември, но не с редакция на Изборния кодекс, научи Lupa.bg.

Не с директно събиране на подписи и гласуване с искане за свикването на Велико Народно събрание, а с поправка в самия нормативен акт ще започне новия парламентарен сезон на 2 септември, разкриха наши източнции в редиците на управляващата партия. В хипотеза, че властта бъде удържана дотогава, народните избраници ще търсят подкрепа чрез промяна в Закона за ВНС с цел свалянето на броя на депутатите от 400 на 280, каквото искане обяви днес премиерът. 

За целта трябва да се помисли как ще изглежда и смесената система. Сега според закона тя е съставена от 200 пропорционално избрани с листите народни избраници и 200 - мажоритарно излъчени. Вероятно при приемане на поправката те да са общо 280, ще се разделят отново наполовина и така 140 ще бъдат пряко избирани от народа, а няма да се крият зад номера в партийните списъци. 

Друга промяна, която герберите предвиждат за старт на новата пленарна сесия е в този закон да бъде вкарано машинното гласуване и евентуално при обществен натиск електронно гласуване заради пандемията. За същото настояват и от протеста, и от БСП, и от ДБ. Законът не е променян от 2014-а година и предвижда само вот по традиционния ред - в тъмната стаичка и в урната.

Вече е ясно, че за такива поправки ГЕРБ има подкрепата на Обединените патриоти, а вероятно гласове "за" ще има и от редиците на независимите и на "ВОЛЯ".