Първо в Lupa.bg: Геро от Синода с най-големи шансове за нов митрополит

Актуални новини
19:20 - 19 Август 2020
7590
Първо в Lupa.bg: Геро от Синода с най-големи шансове за нов митрополит

Мелнишкият епископ Герасим, който е и главен секретар на Синода и председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, има най-големи шансове да бъде избран за Доростолски митрополит на мястото на починалия от COVID-19 владика Амвросий, научи Lupa.bg от свои източници в Синода.

41-годишният Александър Георгиев, както е светското име на духовника, бил сред любимците на патриарх Неофит и се ползвал с подкрепата на голяма част от митрополитите. Любопитното обаче е, че Герасим, който в църковните среди шеговито е наричан Геро от Синода, по аналогия с популярния актьор Герасим Георгиев (което е комбинация от духовното и светското име на епископа), е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ и е специализирал режисура. А като студент в Театралната академия е играл и на тамошната сцена с истинския Герасим Георигев-Геро. Епископът не е възпитаник на Духовната академия и дори като студент се е изхранвал като барман.

78-годишният митрополит Амвросий почина на 18 август от коронавирус

Александър Георгиев обаче е полиглотът сред висшите духовници. Завършил е чуждоезиково училище и владее свободно немски, руски и английски език. В края на 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинския манастир „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполския епископ Йоан, сега Варненски и Великопреславски митрополит. Специализира в Духовната академия в Москва.  

Секретарят на Светия Синод Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим внася Благодатния огън от Йерусалим в параклиса на синода миналата година

В Деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София - 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство лично от Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод същия ден е назначен за главен секретар на Синода. А след изгонването на скандалния архимандрит Дионисий през май 2016 г. Герасим е назначен и за председател на Църковното настоятелство на храма „Св. Александър Невски“. Половин година по-късно е ръкоположен за епископ с титлата Мелнишки.

А за нов митрополит може да бъде избран епископ, който е навършил 35 години и не е по-възрастен от 70 и да има висше православно богословско образование. Тук за Геро от Синода може да настъпят проблеми, но дипломата му от Русия ще е достатъчно доказателство, че има духовно образование. Още повече, че епископ Герасим вече е бил кандидат-митрополит – през 2018 г. участва в битката за Видински владика, но тогава Синодът предпочете епископ Даниил за мястото на починалия Дометиан.

Патриарх Неофит и епископ Герасим по време на празничната литургия по случай Деня на Света Богородица – 15 август в катедралата „Св. Александър Невски”


Днес Синодът се събра спешно на извънредно заседание и определи най-младия владика Западноевропейския Антоний за наместник на овдовялата Доростолска епархия. На него се пада тежестта да организира изборите за нов митрополит. Процедурата е, че сега митрополитите трябва да определят кандидатите за владици от 11-те епископи в Българската православна църква, които отговарят на условията. А след това в определен от Синода неделен ден духовници и миряни от Доростолската епархия определят чрез тайно гласуване двама от кандидатите. Накрая патриархът и владиците се събират и избират един от двамата избрани кандидати.