Първо в Lupa.bg: Главен комисар Николай Николов става съветник в МС

Бившият шеф на Пожарната ще помага на Иван Демерджиев

Политика
14:35 - 29 Ноември 2022
6054
Първо в Lupa.bg: Главен комисар Николай Николов става съветник в МС

Досегашният шеф на Пожарната главен комисар Николай Николов ще бъде назначен всеки момент за съветник в политическия кабинет в МС, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници. Това става само седмица след неговото пенсиониране.

Николай Николов ще дава съвети за пожарната безопасност и защита на населението. Той ще бъде изключително полезен на вътрешния министър и вицепремиер Иван Демерджиев.

Главният комисар е приел предложението за съветник без много да му мисли, тъй като проектът на Бойко Рашков да извади Пожарната от МВР не успя да се реализира. Ако службата беше станала агенция, тогава той можеше да продължи да работи до 65 г. Неговите заместници Асен Игнатов и Първан Секиранов, които също имаха намерение да останат на ръководен пост, също са пенсионирани. Те не са получили предложение за работа в държавна институция.

Вчера главсекът на МВР Петър Тодоров представи официално новия шеф на Пожарната Александър Джертов. Той е бил предложен от главен комисар Николай Николов. Неговата професионална биография не отстъпва от тази на предшественика му:

През 2002 г. завършва Академията на МВР, факултет „Пожарна и аварийна безопасност”, с придобита образователно-квалификационна степен „бакалавър”, а през 2005 година придобива образователно-квалификационна степен „магистър”.

В системата на МВР е назначен на 01.10.2002 г. на длъжност – инструктор І степен в ДПК, ПД и ООР при РДВР – Перник.

Последователно е заемал следните длъжности: инструктор І степен и инструктор ІІ степен в ДПК, ПД и РО при РСПАБ – Радомир.

Служителите на Пожарната са доволни, че Джертов ще ги ръководи, тъй като за техен шеф се спрягаше човекът на ДПС Красимир Шотеров.

„Шотеров разбира само от гасене на пожари и от спасяване на човешки животи. Той обаче не е способен да упражнява държавен противопожарен контрол. Трудно би се справил с обследване на национални обекти като АЕЦ „Козлодуй”, „Нефтохим” и др. Именно поради тази причина не е подходящ за поста. Тази дейност е била ресорна на Джертов”, коментираха пред Lupa.bg пожарникари.