Първо в Lupa.bg: Главсекът на МВР аут? Сменя го виден столичен шеф

Ст. комисар Живко Коцев идва на мястото на Петър Тодоров

Политика
18:00 - 16 Юни 2023
17138
Първо в Lupa.bg: Главсекът на МВР аут? Сменя го виден столичен шеф

Главният секретар на МВР Петър Тодоров ще бъде сменен, твърдят пред Lupa.bg депутати от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Новият силов министър Калин Стоянов се е спрял на шефа на Областната дирекция на МВР-София ст. комисар Живко Коцев.

МС вече подготвя решение, с което да предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи. Очакванията са, държавният глава да не се колебае да го направи, тъй като Петър Тодоров не успя да се справи с мигрантския натиск и да намали престъпността в страната. 

Ст. комисар Живко Коцев пое Областната дирекция на МВР-София през март миналата година. Той започва работа в системата на МВР през 1991 г. Заемал е последователно различни длъжности, сред които и ръководни – директор на ОДМВР-Велико Търново и зам.-директор на СДВР.  

Калин Стоянов вече започна с освобождаването на полицейските кадри, работили със служебния министър Иван Демерджиев. Вчера бе отстранена от длъжност шефката на Гранична полиция Росица Димитрова. Нейното място се зае временно от бившия шеф на СДВР Антон Златанов. Той стана широко известен покрай протестите през 2021 г.