Първо в Lupa.bg: Гнусна измама на гърба на сираци и болни дечица

Крими
20:00 - 19 Януари 2021
4507
Първо в Lupa.bg: Гнусна измама на гърба на сираци и болни дечица

Нагла измама на гърба на сираците с родител, починал от коронавируса, за които действа специален фонд, разкри един от създателите му - математикът Петър Велков. Оказва се, че фейсбук потребителка от дни събира пари с информация за фонда чрез фалшиви страници в мрежата, които отвеждат до номера на нейната банкова сметка и пейпал акаунта й. А "Фонд за децата на герои" е бил ощетен. 

По същата схема тя събира дарения за себе си и за сметка на няколко болни деца с кампании от месеци. 

"Ужасяващо! Тази жена се опитва да печели пари, използвайки каузата на Фонда ни. Същата е създавала страници на гърба на нуждаещи се деца и каузи, слагайки собствена лична банкова сметка (една и съща навсякъде) за събиране на средства. След това трие съответните страници. Предприехме нужните действия към прокуратурата! Дано има резултат", написа Велков.

Действително, няколко часа след като сезира главния прокурор, менте страницата бе свалена. За същата измама алармираха и родители на болни малчугани пред Нова.

Два месеца след раждането на Велина, майка й - Владислава Демерджиева,  чува страшната диагноза хидроцефалия. Последващи прегледи показват, че детето има тумор в мозъка.

„Последствията от нея са хидроцефалия, епилепсия, двигателни проблеми и още много”, сподели жената.

За своите 4 години Велина е претърпяла няколко курса на лъче-и химиотерапия. От няколко дни отново е в Турция, където й предстои операция.

„Снощи, около полунощ, ми писа един човек, че като реклама му попаднала една страница, в която се събират средства за Велина. Само че човекът не е разпознал нашата дарителска сметка”, разказа още Владислава.

Така жената научава, че някой ползва името и заболяването на дъщеря й, за да събира пари. Казва, че не познава посочения титуляр на сметката.

„Родителите на болни деца се чудим как да съберем средства, за да ги спасим. В един момент осъзнаваш, че някой краде шанса на детето ти да живее. Това е толкова грозно. Такова нещо не ми се е случвало никога”, коментира Владислава Демерджиева.