Първо в Lupa.bg: Голф туристи от Румъния спасяват сезона в Балчик (СНИМКИ)

Коронакризата удари сериозно Северното Черноморие

Актуални новини
14:20 - 23 Август 2020
2860
Първо в Lupa.bg: Голф туристи от Румъния спасяват сезона в Балчик (СНИМКИ)

Румънски туристи, които идват по Северното Черноморие, за да играят голф на спортните комплекси край Балчик, може донякъде да спасят тамошния летен сезон, споделиха пред Lupa.bg от туристическия бранш.

Миналото лято, както и на Нова година близо 70% от гостите в големите хотели по Северното Черноморие бяха от северната ни съседка. Повечето от тях предпочитат да се отдадат на страстта си да играят голф в няколко от елитните спортни комплекси с хотели край Балчик и Каварна.

Именно заради туристите от Румъния, Полша и Германия, които преди пандемията идваха през уикендите в Балчик, хотелите и ресторантите на първа линия започнаха да работят целогодишно. За съжаление коронакризата удари по туристическия бранш и България, както и всички страни по света, които залагат на туризма, регистрираха рекорден спад на посещенията.

Иначе изградените голф игрища покрай Балчик привличат чужденци дори извън активния сезон и много туристи от Западна Европа и от Румъния идваха от април до октомври. Сега по Северното Черноморие се чува предимно румънска реч, след като германците и британците се отказаха да идват това лято в България и чартърите ни с тези държави бяха анулирани.

Миналата година кметът на Балчик Николай Ангелов бе уверен, че с увеличаването на полетите през цялата година директно до Варна от цяла Европа ще нарасне интересът на голф туристите. За съжаление COVID-19 спря тази тенденция, но по Северното Черноморие се надяват, че полека лека интересът към голф комплексите в района ще се възвърне.

Миналата година в Балчик най-многобройни бяха все пак българските летовници, следвани от румънците и германците. Ръст се наблюдаваше и в посещението на чехи, поляци, скандинавци и французи. Северното Черноморие е било предпочетено през 2019 г. още от индийци, пакистанци, китайци и японци, чийто интерес е бил провокиран главно от развитието на голф туризма в региона.

А през последните две години Балчик регистрира рекордните 2 200 000-2 300 000 нощувки от туристи.

Снимки: Заприн Караминов