Първо в Lupa.bg: Грозен отстрел на муфлон запали мрежата

Наш ловец, член на Българско-германската камара, лъсна като нарушител на Червената книга

Общество
17:20 - 12 Февруари 2020
13412
Първо в Lupa.bg: Грозен отстрел на муфлон запали мрежата

Грозен отстрел на защитения у нас по Червената книга муфлон разпали социалните мрежи. Авджията, извършил гнусното деяние, е от ловната дружинка в Равногор и се похвали сам с трофея си във фейсбук. Реакциите на потребителите й не закъсняха, като обявиха за убиец и се заканиха да линчуват гордият ликвидатор на беззащитното диво животно. 

Става въпрос за Георги Иванов, който освен страстен ловджия, е и член на престижната Българо-германска индустриална камара, сочи справка на Lupa.bg. 

От фотосите с мъртвия муфлон се вижда, че дивата коза е отстреляна със снайпер със заглушител, което също е против разпоредбите на Изпълнителната агенция по горите. Муфлоните са защитени от закона животни. Затова са записани в Червената книга на България. Към 2012 г. в България има 4595 муфлона с тенденция към намаляване. Въпреки успешната аклиматизация на европейския муфлон в редица страни, включително и в България, на родните му острови популацията е уязвима вследствие на лова и заради кръстосване с домашни овце.