Първо в Lupa.bg: Хакери удариха сайта на парламента

Крими
17:22 - 07 Юли 2020
4799
Първо в Lupa.bg: Хакери удариха сайта на парламента

Хакери удариха сайта на парламента на адрес https://www.parliament.bg/. Проверка на Lupa.bg установи, че страницата на Народното събрание не работи от 15,45 ч. Наш източник в МВР потвърди, че данните сочат към злонамерена атака от сървър извън България.

От парламента обявиха неофициално, че в момента се работи по пускането на интернет страницата. Опитите за саботиране работата на портала не са прецедент. По време на скандала с изтеклите лични данни от НАП през юли миналата година, от прокуратурата обявиха, че и парламентът също е бил на прицел на хакерите. Или по-точно – неговите пръскачки.

„Осъществено е посегателство върху сървъра на поливни системи, които са пред парламента. Евентуално да бъде активирана поливната система, с което да се създаде затруднение в придвижването”, гласеше официалното съобщение.

Въпреки, че се оказа, че парламентът има само две лехи, водоноска и никакви пръскачки, от администрацията вече са обявили обществена поръчка за модернизация на интернет портала на депутатите, който бе обновен срещу 25 000 лева в рамките на шест седмици.

„Под надграждане се има предвид допълнителна функционалност, удобство и по-висока информационна сигурност”, обясни Божидар Божанов.