Първо в Lupa.bg: Христо Мутафчиев пи, пя и танцува на ЧРД №50 (СНИМКИ)

Ексклузивно
23:02 - 04 Април 2019
23616
Първо в Lupa.bg: Христо Мутафчиев пи, пя и танцува на ЧРД №50 (СНИМКИ)

„Оцелявам, за да тормозя хората!”. Това признание направи навръх 50-ия си рожден ден актьорът Христо Мутафчиев, предаде репортер на Lupa.bg от мястото на събитието. Типично в неговия шеговит стил бохемът не скри, че се е върнал от оня свят след като прекара тежък инсулт, за да дразни хората с поведението си и с чувството си за хумор,

На 4 април вечерта рожденикът събра семейството си, колеги и приятели в Театър „Азарян”, за да почерпи и да представи новата си книга „Христо Мутафчиев. Черно на бяло”, написана от неговата балдъза Теа Денолюбова – сестра на съпругата му Елица. На рождения си ден, широко усмихнат и с чаша уиски в ръка, Мутафчиев пя на сцената и се опита да демонстрира брейк стъпки, припомняйки си, че като тийнейджър е бил най-добрият в брейка.

Христо Мутафчиев вдига наздравица

Откакто преди 9 години преживя мозъчен инсулт, който го парализира напълно и временно отне говора му, Мутафчиев непрекъснато се връща към онзи страшен момент за себе си и казва, че всъщност това е бил урок, даден му заради неговото огромно его. Днес навръх юбилея си бе откровен, че празнува деня, в който е получил инсулт, защото въпреки удара и болестта си е оцелял и продължава да живее - така, както му харесва.

Веселин Плачков чете откъси от книгата на Христо Мутафчиев


Председателят на Съюза на артистите успя да се възстанови до голяма степен. Макар лявата му ръка да остана неподвижна и понякога краката да не го държат, "карловското Маугли", както сам нарича себе си, демонстрира отлична форма и непрекъснато пред публиката надигаше пълна чаша с уиски.


В началото на тържеството актьорът чешит се появи на сцената в инвалидна количка, нахлупил стъклен съд и с чаша уиски в ръка. След това обаче пъргаво скочи на крака и се изповяда: „Един човек ми беше казал, че имам дразнещ глас. Аз му отговорих, че явно жена му харесва моя глас и затова го дразня. Оцелявам, за да дразня хората, защото просто ги обичам”.

Христо Мутафчиев се появи с инвалидна количка на сцената в Театър "Азарян"


След което каза шеговито: „Тази суетня изобщо не я разбирам. Не знам дали заслужавам такова нещо.”

Както Lupa.bg първо съобщи, в навечерието на юбилея актьорът загуби баща си Стефан, който почина точно преди седмица. Въпреки трагичната загуба обаче Мутафчиев не отмени тържествата за рождения си ден, а напротив - каза, че ще пие, ще пее, ще се забавлява и ще черпи приятелите си до зори. На някои може да се стори странно подобно поведение, както и факта, че актьорът не изглеждаше нито тъжен, нито посърнал.


Lupa.bg
узна, че всъщност Мутафчиев празнува 50-ия си рожден ден единствено заради баща си Стефан, който вероятно усещайки края си, го заклел да не страда и да не плаче, а напротив - да се забавлява и да събере любимите си хора на рождения си ден.

Всъщност, по едно време актьорът за миг се просълзи, стана необичайно мълчалив, усмивката му изчезна от лицето и той се загледа нагоре. След което открехна на публиката какво се е случило: „Един човек ме погали и всичко е наред. Продължаваме напред”. Хората, които добре познават Мутафчиев, разбраха, че става дума за баща му.

Авторът на книгата за Христо Мутафчиев - Теа Денолюбова, обаче предположи, че най-вероятно майка му Драга и татко му сега празнуват горе на небето и се радват за сина си. Мутафчиев-старши сигурно свири на китара, което бе негово хоби, промълви Теа.


Христо Мутафчиев пък смело се похвали, че пее много хубаво и демонстрира гласовите си възможности заедно с китариста от Б.Т.Р. Славчо Николов. Двамата изпяха емблематичната песен на рок групата „Няма връщане назад”. Преди това пък приятелят на актьора – Стефан Вълдобрев, грабна китарата и го поздрави с хита си „Тази песен не е за любов”.

Шефът на артистите неколкократно се обясни в любов на съпругата си Елица, макар че слуховете ги разделяха във времето. Синът му Асен, който е дете от брака му с режисьорката Лиза Шопова също излезе на сцената на Театър „Азарян”, за да каже: „Баща ми, гордея се с теб”, а таткото му отвърна със същото.

Асен Мутафчиев чете откъси от книгата на баща си


След което Асен, който следва стъпките на татко си и стана актьор, седна на дивана до баща си и прочете откъси от книгата. Разчувстван Христо благодари за любовта към него на момчето си, на дъщеря си Ая и на доведения си син Благовест, когото призна, че винаги е приемал като свой син. Двамата братя демонстрираха близост и като седяха един до друг, а после заедно излязоха на сцената, за да преместят масичката с питиетата по близо до баща си по негово настояване.


„Не се оплаквам от годините си. Какво му трябва на човек в тоя живот – едно парче сирене и една ракия”, разкри тайната на щастието Мутафчиев. И добави, че си пада лакомник. Като малък едвам не умрял, защото се натровил като изял две огромни сурови карловски луканки, донесени от майка му, която работила в прочутата местна фабрика за месни деликатеси. А веднъж повръщал три дни, защото се полакомил и изял наведнъж огромна диня, купена от баща му.

 

Съпругата на актьора - Елица


Столичният кмет Йорданка Фандъкова уважи юбиляря с голям пъстроцветен букет и му пожела здраве и още дълго години да радва публиката. Веселин Плачков прочете откъси от книгата, посветена на Мутафчиев.

Актьорът Васил Банов разговаря с кмета на София Йорданка Фандъкова на тържеството на Мутафчиев


Енчо Кирязов подари на юбиляря копие на свещения граал. Да вдигнат наздравица за рожденика дойдоха и актьорите Васил Банов, Цветана Манева, Анастасия Ингилизова, режисьорът Стоян Радев и др.


Накрая на премиерата на книгата рожденикът бе изненадан с шоколадова торта под формата на филмова лента, на която имаше изобразени снимки в негови емблематични роли, а отгоре й бе забучен захарен Икар - препратка към наградата, която ръководеният от него Съюз на артистите връчва всяка година на театралите. Сладкишът му бе поднесен от известната анимационна героиня Мини Маус, която му подари и празнични балони. А цялата зала стана на крака и изпя на английски "Честит рожден ден, Христо!"

Торта и Мини Маус за рожденика... Снимки: Агнес МЕТОДИЕВА