Първо в Lupa.bg: И двете Цеки повалени от коронавируса

Топ
14:08 - 30 Ноември 2020
3890
Първо в Lupa.bg: И двете Цеки повалени от коронавируса

Коронавирусът не подмина хазартните босове Боян Найденов и Цветомир Найденов, научи репортер на Lupa.bg. Бизнесмените, познати като Цеките, вече се лекуват вкъщи, като болестта протича сравнително леко, обясни нашият източник. Засега не е ясно откъде братята са пипнали заразата и дали няма и други заразени техни служители.

Цеките станаха национално известни покрай враждата си с бизнесмена-беглец Васил Божков. Братята Найденови са в хазартния бизнес от 30 години. Почти от същото време са съдружници и с Божков. Какво обаче  предизвика ескалацията на напрежението между бившите партньори?

Цветомир и Боян Найденови навлизат в сферата на хазарта благодарение на баща си Стефан Найденов – Цеката (от него идва и техният прякор, б.ред.). Той основава първата частна букмейкърска фирма „Еврофутбол“ още през 1990 г. По това време все още се нарича „ЕТ Боби“.

Синовете му помагат във всяка крачка от начинанието. Бизнесът започва да се разраства и Стефан Найденов търси партньор. Намира го в лицето на Васил Божков. Черепа обаче настоява, ако се включи в съдружието, да получи 60%. Така и става. Дълго Найденови работят заедно с Божков, а компанията многократно надминава оборотите на единствения им конкурент по това време – държавното тото 1.

Около 2000 г. Цветомир и Боян Найденови забелязват потенциала на онлайн хазарта и решават да създадат такава платформа и у нас. Канят Божков за съдружник, но той отказва с мотива, че няма интерес към подобен проект и че това би било само загуба на пари. Цеките обаче се амбицират да го реализират сами и през 2006 г. платформата е факт. Първоначално под името Балканбет, а после – efbet.

Когато начинанието става печелившо обаче, то все пак привлича интереса на Божков и той на няколко пъти се пробва да стане част от него. За целта използва изнудвания и заплахи, твърдят Цеките. През 2016 г. например той заплашил братята, че ако не му дадат 60% от efbet, няма да получат чакания от тях по това време лиценз. Така и става – лицензът се бави 16 месеца, докато нормативният срок е два. След като се съгласяват с условието му, лицензът е издаден още на следващото заседание на Държавната комисия по хазарта.

Сътрудничеството им обаче не трае дълго, тъй като фирмата на Найденови е със седалище Малта, а тамошната комисия по хазарта следи стриктно сектора си. Малтийската комисия предупреждава бизнесмените, че Божков не може да участва в компания, локализирана на нейната територия, защото не отговаря на изискванията ѝ.