Първо в Lupa.bg: Идва коктейлът на Доналд Тръмп срещу COVID-19

Свят
12:40 - 25 Януари 2021
8781
Първо в Lupa.bg: Идва коктейлът на Доналд Тръмп срещу COVID-19

Коктейлът от антитела, както медиците отвъд Океана кръстиха медикамента, използван при лечението на американския президент Доналд Тръмп, идва в Европа, а България ще започне преговори с производителя за закупуването му и у нас, научи ексклузивно Lupa.bg. Става въпрос за 2 лекарствени продукта, които Германия до дни ще започне да прилага, а по схемите на фармацевтичните гиганти, държащи производствените линии за тях, те ще се употребяват и в няколко други европейски страни.

Единият е "Бамланивимаб", а вторият е на щатската компания "Регенарон", за който първи ви информирахме. Той съдържа два вида антитела. Дозата от него струва 2000 долара, но е възможно при по-сериозни доставни количества, да бъде договорена и по-ниска.

Европейските медици обсъждат купуването на препаратите да бъде на солидарния принцип за целия ЕС, какъвто бе приложен при ваксините, т.е. от общия европейски бюджет.

Германия е първата държава в европейския съюз, в която ще се прилагат медикаментите. В Америка са одобрени по спешност, а Европейската агенция по лекарствата се очаква да получи документацията за разглеждане до дни и да даде своето становище в идните седмици. 

При Тръмп вълшебният коктейл на Регенерон бе приложен още в първите дни на коронавирусната му инфекция. Въпреки че той рязко се влоши след 48-я час, излекуването му стана възможно в рамките на само 5 дни. И тогава американският доц. Кунчев - Антъни Фаучи, коментира, че именно антителата са помогнали на президента да преодолее заразата без усложнения и без нужда от продължителна хоспитализация.