Първо в Lupa.bg: Имало е хора в горялата дискотека "Син сити"

Общество
13:40 - 09 Ноември 2021
4026
Първо в Lupa.bg: Имало е хора в горялата дискотека "Син сити"

Половината покрив на запалената сграда на някогашния театър "Ренесанс", а по-късно попфолк дискотека "Син сити" е унищожен. По време на потушаването на пламъците в нея е имало хора, научи Lupa.bg от източници от полицейските среди.

В сградата от години живеят клошари и наркомани. Възможно е те да са драснали клечката поради непредпазливост, но по-вероятно е извършителят на палежа да е друг, предполагат нашите източници.

„Подпалвачът е избягал веднага, той е запалил сградата в присъствието на клошари и наркомани. Те дори не са разбрали за зулума“, смятат информаторите ни.

Не за първи път паметникът на културата е избухвал в пламъци. През 2018 г. при пожар там загина мъж. По непотвърдена информация той е имал арабски произход.

Според нашите източници огънят не е тръгнал от покрива, каквато информация се появи, а впоследствие е стигнал до него.

 Сигналът за пожара за сградата на театър „Ренесанс" е подаден малко след 7 часа тази сутрин. Към мястото са изпратени около десет пожарни коли.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е категоричен, че целта на пожара е била сградата да бъде обявена за негодна, за да се срине. "Трябва незабавна промяна на закона. Три пъти гори това "Възраждане". Ще се постарая това да влезе в прокуратурата. Това е класическо престъпление", каза той. И напомни, че собственикът на сградата Красимир Георгиев е длъжен да поддържа сградата. 

Красимир Георгиев още преди няколко години обяви, че иска да строи 12-етажен петзвезден хотел на мястото на сградата, която е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г. По закон тя не може да бъде съборена.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности, а Националният институт за недвижимо културно наследство извърши проверка.

 Красимир Георгиев каза през 2015 г., че има много стари сгради покрай булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Константин Величков", „които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове“.

Снимки: Агнес Методиева