Първо в Lupa.bg: Иван Демерджиев отменя скандална заповед на Рашков за КАТ

Вътрешният министър отказва СДВР да разследва тежки катастрофи

Политика
21:28 - 19 Август 2022
13523
Първо в Lupa.bg: Иван Демерджиев отменя скандална заповед на Рашков за КАТ

От 1 септември т.г. КАТ остава без сектор „Тежки пътнотранспортни престъпления“, видя Lupa.bg от заповед на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Със сериозните злополуки ще се занимава СДВР, става ясно от документа на довчерашния шеф на МВР.

Рашков предвижда създаване на сектор „Престъпления по транспорта“ при отдел „Противодействие на криминалната престъпност“. За целта ще бъдат назначени 17 служители в СДВР. Колегите им от КАТ, които са се занимавали досега с тази дейност, ще бъдат уволнени. Според тях това на практика няма да намали произшествията по пътищата, а само ще затрудни работата на полицаите.

По непотвърдена информация наследникът на Бойко Рашков ще отмени абсурдната заповед. Негов приоритет е спирането на войната по пътищата, затова и взе 13 мерки за противодействие на пътния травматизъм.

Допълнителни полицейски сили ще бъдат включени в контрола по пътищата. 8500 служители ще бъдат изпратени на терен.

Като основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход“. Полицейски патрули, чрез придвижване в транспортния поток, ще следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип.
По разпореждане на министър Демерджиев се завишава контролната дейност в населените места по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, в т. ч. малолетни и непълнолетни, както и водачи, лишени от право да управляват моторни превозни средства.

Ще се завиши контролът, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.