Първо в Lupa.bg: Иван Демерджиев сложи социоложка за административен секретар на МВР

Лилия Бочева е в близки отношения с Румяна Бъчварова

Политика
16:31 - 15 Септември 2022
8687
Първо в Lupa.bg: Иван Демерджиев сложи социоложка за административен секретар на МВР

Лилия Бочева е назначена за административен секретар на МВР. Това е станало без медийно присъствие и официално представяне, установи Lupa.bg.

Лилия Бочева е поканена от зам.-вътрешния министър Емил Ганчев. Тя е била вече в системата на МВР - била е шеф на Дирекция „Човешки ресурси“. Именно за тази й работа е награждавана през 2019 г.

В полицията тя попада заради контактите си с Румяна Бъчварова. През 2016 г. без конкурс и по Закона за държавния служител тогавашната вътрешна министърка тихомълком я преместила от МС във вътрешното ведомство. Имало е недолоство сред новите й колеги, но въпреки това тя е запазила поста си.

Зам.-вътрешният министър Емил Ганчев връща на работа и двама полицейски шефове на областни дирекции. Шефът на МВР в Пазарджик Петко Шотлеков е заменен с Иван Зеленков въпреки безупречната му работа. Ганчев много държал да сложи свой човек в Пазарджик, тъй като той самият бил директор там и според него неправомерно сменен. В хасковската дирекция пък е върнат на работа Атанас Ненков. Той е управлявал местната полиция от 2007 до 2009 г., след което е станал началник отдел на „Охранителна полиция“.

Кадровикът в МВР Емил Ганчев вече два пъти е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година, както и по време на служебния кабинет миналата година. Той е един от бившите шефове на ОД МВР – Пазарджик. Той постъпил на работа тук през 2006 г., като замени Жоро Стоицев. Преди да оглави Шесто РПУ в Пловдив през 1999 г., е работил в продължение на осем години като криминалист в отдел „Убийства“ под тепетата.

След този период, до началото на 2020 година е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 година досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.