Първо в Lupa.bg: Иванчева излиза от затвора до 48 часа

Актуални новини
13:50 - 24 Април 2019
6316
Първо в Lupa.bg: Иванчева излиза от затвора до 48 часа

Осъдената само преди седмица на 20 години пандиз за поискан подкуп бивша кметица на столичния ж.к. „Младост“ Десислава Иванчева ще напусне Сливенския затвор до 48 часа, за да се включи в предстоящите избори за Европейски парламент, научи Lupa.bg от свои хора в Министерсгтвото на правосъдието.

Поддръжниците на Иванчева от инициативния комитет „Непослушните“ вчера я регистрираха в ЦИК като независим кандидат за евродепутат, след като събраха 5552 подписа, нужни за регистрацията ѝ.

Според закона Иванчева има право да участва в изборите, тъй като не е осъдена окончателно, а само на първа инстанция. При положение, че екс кметицата на „Младост“ успее да сътвори чудото и се добере до Европарламента в Брюксел, то тя ще се сдобие с имунитет.

Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха въдворени в Сливенския затвор на 12 април, веднага след като се сдобиха с осъдителни присъди на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, наложени им от съдия Иво Хинов. Той даде 20 години за Иванчева, 15 за Биляна Петрова и 12 години за посредника в корупционните схеми Петко Дюлгеров. Последния обаче не попадна в тюрмата, а е под домашен арест.

„Иванчева следва да бъде освободена най-късно до 26 април от затвора в Сливен,тъй като тогава стартира кампанията за евроизборите. Единствения начин тя да бъде възпряна е от ГРАО да направят фалшификация и да обявят, че част от събраните подписи за кандидатурата й на евродепутат са недействителни“, твърдят от инициативния комитет „Непослушните“.