Първо в Lupa.bg: Изгониха перуанските музиканти от Ахтопол

Собственици на барове подали жалба срещу южноамериканците

Новини
15:00 - 23 Август 2024
9578
Първо в Lupa.bg: Изгониха перуанските музиканти от Ахтопол

У нас сме свикнали да почитаме пошлостта, но не и изкуството и това, не сме научени да ценим. Такъв е и случаят с перуанските музиканти, които позорно бяха изгонени от Ахтопол - един от морските ни южни курорти.

Доста хора, идващи на почивка в тази точка на страната, възроптаха от тома действие на кмета, който реагирал на подаден сигнал.

"Сбогом на перуанската музика в Ахтопол. Беше станало нещо като традиция в топлите вечери на юли и август, един-два пъти седмично гостите на Ахтопол, слизайки по площада в посока фара, да се натъкват на успокояващите, а понякога и по-весели ритми на музика от Андите, изпълнявани на живо от потомци на инките, на техните автентични музикални инструменти", сподели Данина Пеева.

"Много от минаващите се спираха да послушат, малчуганите играеха и танцуваха наоколо, а по-големите ценители можеха да си купят диск или флашка с тази музика или сувенир донесен чак от далечно Перу. Случвало се е хора да ни споделят че една от причините да изберат Ахтопол за тяхната почивка е именно присъствието на перуанците и тяхната музика.

Е, идилията свърши. Типично по български се появиха завистници, търговци, които решиха, че музиката им пречи на бизнеса, а и да не им пречи, просто не искат да я чуват и това е. Става въпрос за собствениците на бар "Юка" и бар "Бохеми", които подадоха сигнали в кметството и жалбите мигновено бяха уважени, а перуанците изгонени", алармира тя.

"В същото време в механа "Котвата" се изпълнява десетократно по-силна музика, в същия часови диапазон, и се пускат жалби от години, но там резултат няма и музиката продължава да звучи всяка вечер по-силна от всякога, чувайки се чак до Гръцкото училище!

Джагите срещу въпросната кръчма също цяла нощ са на разположение на пияни компании, които блъскат, крещят и пускат музика в 2-3-4 през нощта, а някой си печели левчетата, докато живущите наоколо не могат да спят.

И на фона на всичко това музиката от Андите се оказа най-големия проблем на кметство Ахтопол, явно изпълнения като "Полета на Кондора" идват прекалено сложни и непонятни за местната власт.

Изглежда това е политика на цялата община Царево, защото наскоро бяхме наречени от отговорната за стопанската дейност служителка: "Най-голямата цигания, която Царево е виждало!", сподели още Пеева в своя пост във фейсбук групата "Ахтопол".

Разбира се, дамата получи голяма подкрепа в коментарите под публикацията, но те едва ли ще трогнат някого...

Ето и част от мненията на хората, които са дошли в Ахтопол на почивка:

Анелия Етрополска: "Що за глупост, хората свиреха привечер, като много други през останалите дни от седмицата. Не бих казала че музиката беше силна. Свириха много приятна музика. Ще е много жалко, ако ги изгонят".

Славка Михалева: "Страхотни са, бяхме на почивка в Ахтопол и ги слушахме толкова успокояващо. Свиреха даже и снимки си направихме. На кого толкова пречиха?"

Саша Коева: "Перуанската музика им пречи, а чалгата не? Какво ви говори това - прости хора! Много ги харесваме, всяка година сме в Ахтопол и редовно ги слушахме".

Симона Ганова: "От години ходя на Ахтопол и винаги с цялото ми семейство си взимаме камъни от перуанците и се наслаждаваме на музиката им, страхотни са, в двете въпросни заведения е много по-шумно и пречат много повече".

Милена Стайкова: "За съжаление Ахтопол става все по-грозен и пошъл. Миналата нощ към 4:20-4:30 от "Водолаза" пуснаха мазно гръцко, нооооо... Очевидно това не е проблем. Най-големият проблем бяха перуанците".

Сабрина Димитрова: "Направо няма смисъл от коментар. Този сезон се бунтуват яко местните с различните хора и стиловете музика... И в Синеморец е същото. Уви, много жалко, тези хора са едни от символите на Ахтопол!".