Първо в Lupa.bg: Изтекоха заповеди за задържането на активисти на ДБ (ВИДЕО)

Политика
13:43 - 28 Юли 2021
8746
Първо в Lupa.bg: Изтекоха заповеди за задържането на активисти на ДБ (ВИДЕО)

Заповеди как и кога да се аресутват протестиращи срещу предишния кабинет на Бойко Борисов и с искане за оставка на главния прокурор изтекоха при справка по документите срещу журналиста Димитър Кенаров, разгласена от слатинския кмет от ДБ Георги Илиев. По това време МВР шеф е Христо Терзийски. 

"В 08:22 ч. - най-активните са от Да, България.
В 08:24 ч. - най-активните да се задържат.

Това две от указанията, които полицията получава малко след 8 часа сутринта на втори септември 2020 година - най-масовият и напрегнат протест срещу правителството "Борисов" и главния прокурор Иван Гешев", обясни Илиев. 

Протестът под наслов „Велико народно въстание” посрещна депутатите в първия ден от работата им в една от последните сесии на 44-я парламент на 2 септември, когато те се преместиха в сградата на бившия Партиен дом. Още в 8 ч. се стигна до сблъсъци. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Опитаха и да бутнат една от камионетките, които преграждат входа на НС. Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч. На няколко пъти беше хвърлен и лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. Няколко полицаи потърсиха лекарска помощ. Към площада са насочени още сили на Жандармерията.