Първо в Lupa.bg: Джок Полфрийман изкарва надзирателите на улицата

На 25 октомври пазачите на затворите излизат на протест 

Общество
18:30 - 19 Октомври 2022
6513
Първо в Lupa.bg: Джок Полфрийман изкарва надзирателите на улицата

Убиецът на студента Андрей Монов Джок Полфрийман се изгаври жестоко с надзирателите в България. Австралиецът, който бе пуснат на свобода предсрочно, в социалните мрежи написа, че за да станеш пазач на затворници, са необходими средно образование, връзки и подкуп.

Той набеди надзирателите, че работят  само 7 дни в месеца. Заради тези свои внушения служители на затворите се свързаха с Lupa.bg и обясниха, че работят 7 пъти в месеца по 24 часа. Този денонощен труд ЕК иска да отмени и да въведе 12-часов, с което пазачите не са съгласни. За това на 25 октомври те организират протест.

„Получаваме по 300 лв. допълнително за този труд и не ни тежи. Няма смисъл да ни променят графика на работа. Европа възприема това като изтезание, но ние не се чувстваме експлоатирани”, заяви пред медията ни надзирател от софийския централен затвор.

Очевидно Полфрийман е имал проблеми с хората, които се грижат за реда и дисциплината в затворите. По време на престоя си в зандана той създаде неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. За своята гражданска активност той беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет на Красимир Кънев. След силен обществен натиск правозащитната организация беше принудена да оттегли номинацията.

През 2019 г. българският съд освободи предсрочно Джок Полфрийман. Той е излежал 12 години от 20 годишната си присъда. Престъплението беше извършено с нож на площад „Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 година.